Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Azerbaycan'ın devalüasyona gitmesinin ardından Azerbaycan manatı, euro karşısında yüzde 33,8, dolar karşısında yüzde 33,9 değer kaybederken, avro 1,1950, dolar 1,05 manattan işlem görmeye başladı.

Azerbaycan Merkez Bankası açıklamasına göre, 1 ABD doları kuru 1,05 manat olarak belirlendi.

Kararın ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesinin önünü açmak amacıyla alındığı belirtilen açıklamada, "Karar, uluslararası rekabet gücünü ve ihraç potansiyelini artırmak, daha güçlendirmek ve bu kapsamda ödeme dengesinin, ülkenin uluslararası ödeme yeteneğinin stratejik dayanıklılığını temin etmek amacıyla alındı" denildi.

Kararla ayrıca Azerbaycan'ın dış ticaret ortağı olan bir çok ülkenin ulusal parasının önemli ölçüde ucuzlamasının ulusal ekonominin rekabet üstünlüğüne kötü etkisini nötrleştirmek amacı taşıdığı da kaydedildi.

Azerbaycan Merkez Bankası'nın belirli kurallar çerçevesinde Döviz piyasasında iştirak edeceği kaydedildi. Ülkedeki bütün bankalar devalüasyon kararıyla haftasonu olmasına rağmen işbaşı yaptı. Bazı bankaların yarın da çalışacakları bildirildi.

Merkez Bankası, 16 Şubat Pazartesi günü dolara endeksli kur sistemini, dolar ve euroya endeksli kur sepeti sistemiyle değiştirme yönünde karar almıştı.

Merkez Bankasının yaklaşık yüzde 34 devalüasyon yapmasının ardından özellikle ithal ürünlerin fiyatları değiştirilmeye başlandı 

Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı, yaklaşık yüzde 34'lük devalüasyonun ardından yapay fiyat artışına karşı tedbirlerini sıklaştırdı. Ancak özellikle ithal edilen ürünlerin fiyatları artmaya başladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Merkez Bankasının aldığı devalüasyon kararı hatırlatılarak piyasada oluşabilecek suistimallerin ve yapay fiyat artışının önüne geçmek için denetimlerin artırıldığı bildirildi.

Konuyla ilgili Bakanlığa bağlı Antitekel Politikası ve Tüketici Hakları Devlet Komitesinin görevlendirildiği, sonuçlara bağlı olarak yasalar çerçevesinde önlemlerin alınacağı belirtildi.

Elektronik eşya fiyatları zamlandı

Merkez Bankasının devalüasyon kararı alındığı gün gıda ürünlerinin fiyatları değişmezken, elektronik eşya satan mağazalarda fiyat etiketlerinin değiştirildiği görüldü. Elektron eşya satılan mağazalarda fiyatlar yüzde 10 ile 20 arasında zamlandı.

AA