ABD büyümesinde neye bakmak lazım?
-
Cuma günü ABD'nin 4. çeyrek gayri safi yurt içi hasılasına ikinci bir bakış yapacağız. ABD Ticaret Bakanlığı'nın büyüme verisini yerel saat ile 08:30'da açıklaması bekleniyor
Cuma günü ABD’nin 4. çeyrek gayri safi yurt içi hasılasına ikinci bir bakış yapacağız. ABD Ticaret Bakanlığı’nın büyüme verisini yerel saat ile 08:30’da açıklaması bekleniyor.
Bir ay önce açıklanan raporda mevcut olmayan unsurlar içerecek veride beklenmesi gereken noktalar şöyle:
Yurt içi hasılada aşağı yönlü revizyon
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre ABD’de üretilen tüm mallar ve hizmetlerin değeri 4. çeyrekte yıllık bazda yaklaşık yüzde 2 yükseldi. İlk beklenti yüzde 2.6 seviyesindeydi. Üçüncü çeyrekte bu oran yüzde 5 ile 11 yılın en güçlü seviyesindeydi.
Yüzeysel olarak bu, kötü bir duruma işaret ediyor ve yüksek bir olasılıkla yurt içi hasıladaki en volatil iki bileşenden kaynaklanıyor: ticaret ve stoklar. Büyümedeki en büyük etken olan hane halkı tüketiminin, ilk açıklanan yüzde 4.3 seviyesinde kalması bekleniyor.
Tüketici harcamalarındaki büyüme oranı 2006’nın ilk çeyreğinden bu yana en iyi düzeydeydi ve muhtemelen geçtiğimiz yılki ABD istihdam artışını yansıtıyordu. Eğer tüketim ekonomistlerin beklentileri ile paralel olarak seviyesini korur ise 2015’e büyük bir destek ile girildiği anlamına gelir.
New York’taki RBS Securities Inc. baş ABD ekonomisti Michelle Girard, “Yurt içi ekonomi 2014 yılı sonunda oldukça güçlü görünüyordu ve bu ivmelenmenin ilk çeyrekte de sürdüğünü düşünüyorum. Özellikle tüketici sektöründe işler iyi görünüyor” dedi.
Ticaret açığı ve stoklar
Güçlenen bir tüketici büyüme için olumlu olsa da olumsuz bir tarafı da bulunuyor. Yurt içi hasıla için ilk tahmin, Aralık ayı ticaret verisinin açıklanması ve rekor seviyede ithalata işaret etmesi öncesinde yayımlandı. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre mal ve hizmetlerdeki ticaret açığı, yüzde 1.71 yükselerek 46.6 milyar dolar ile Kasım 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
ABD şirketleri, daha fazla sanayi malzemesi ve sermaye teçhizatı ithalatı yanı sıra 48.8 milyar dolar ile rekor seviyede tüketici malı ithalatı gerçekleştirdi. İthalatın ihracata baskın gelmesi ABD’nin yurt içi hasılasını aşağı çekiyor.
ABD ticaret açığını azaltmak kısa vadede zorlu bir görev olabilir. Yabancı piyasaların zayıf seyri ABD mallarına talebin düşük olması anlamına geliyor. Güçlenen dolar, Amerikan ihracatlarını daha maliyetli hale getirirken, yurtdışından satın alımların ucuz olmasını sağlıyor.
Bununla birlikte, ekonomistler stokların ilk beklenenden daha az yükseliş gösterdiği tahininde bulunuyor. Stoklar dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre daha fazla artış gösterdi ancak revize edilmiş veri stokların hükümetin ilk sayımı kadar yükselmediğini gösterebilir.
Girard, “Stokların yükselmesi, talepte büyük bir artış olmaması halinde daha az üretime ihtiyacınız olacağı anlamına gelir. Stoklardaki aşağı yönlü revizyon ekonomiyi ve üretimi büyüme anlamında daha iyi bir pozisyona getirir” dedi.