Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi 2014 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki ayda açıklanana göre daha yavaş hızda büyürken, bunda stoklardaki yükselişte yaşanan düşüş ve genişleyen ticaret açığı etkili oldu.

ABD'nin gayrisafi yurtiçi hasılası bir önceki çeyrekte yüzde 2.2 yükseldi. Ocak ayındaki ilk okuma yüzde 2.6 büyüme seviyesinde gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan 83 ekonomistin tahmin medyanı Şubat ayı için yüzde 2.0'lık okuma yönündeydi.

ABD'de tüketici harcamaları geçtiğimiz çeyrekte son dört yılın en dik artışını kaydederek, genişlemenin gücünü ortaya koydu. Gelişen iş gücü piyasası ve ucuzlayan akaryakıt fiyatlarının hanehalkı harcamalarının bu yıl sürmesini sağlayacağı, bu sayede ABD'nin dolardaki güçlenme üzerine yaşanan ihracattaki yavaşlamadan fazla etkilenmemesine yardımcı olacağı düşünülüyor.

Bloomberg anketindeki büyüme tahminleri yüzde 1.5 ile yüzde 2.5 aralığında değişiklik gösterdi. Bu veri 2014 dördüncü çeyreği için açıklanan ikinci okuma olurken, Mart ayında nihai okuma açıklanacak. 

2014 yılı genelinde ABD ekonomisi bir yıl önceye göre yüzde 2.4 büyürken, 2013'te yüzde 2.2'lik artış kaydetmişti. Tüketici harcamaları ise 2006'dan bu yana en büyük artışı kaydederek yıllık bazda yüzde 2.5 yükseldi.