Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan'ın petrol fiyatlarının düşmesine izin vereceğini açıkça belli etmesinin üzerinden 3 ay geçmesinin ardından, stratejinin işe yaradığı anlaşılıyor.

Amerikalı petrol üreticileri sondaj kulelerini rekor bir hızla boşa çıkarırken, bir yandan da yatırım planlarını küçülterek, binlerce kişiyi işten çıkarıyorlar.

Bu önlemler, Suudi Arabistan önderliğindeki OPEC'in 27 Kasım'da aldığı üretimi sabit tutarak, pazar payını koruma kararının, ABD ve OPEC dışındaki diğer ülkelerin üretimini nasıl tehdit ettiğini ortaya koyuyor. Dünyanın en büyük bankalarının birçoğuna göre, Petrol İhracatçısı Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) en güçlü üyesi Suudi Arabistan, Haziran'daki toplantıda da aynı tavrı sürdürecek.

New York'ta bulunan Bank of America Emtia Araştırmalar Müdürü Francisco Blanch ''OPEC'in fiyatları kontrol etmekten vazgeçme stratejisi işe yarıyor. Bu durum beklediğimiz bir etki yapıyor. Yatırımlar ve arz azalırken, talep bir şekilde artıyor. Bu değişikliğin iyi olduğunu düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı.

Baker Hughes'un dün yayınladığı verilere göre, ABD'deki faal sondaj kulelerinin sayısı 33 düşüşle 986 olarak, 2 Ocak'tan bu yana en sınırlı gerilemeyi kaydetti. Amerika'daki Permian kaya petrolü havzasındaki enerji kulelerinin sayısı ay başında 49 kadar gerileyerek 355'e gelirken, bu hafta yalnızca 7 adet düşüş oldu. 

Petrol sondajcıları Royal Dutch Shell ve Chevron gibi şirketler Kasım'dan bu yana harcamalarda 50 milyar dolarlık kesintiye gideceklerini duyurdular.