Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki yavaşlama ile mücadele etmek için kararlılığını göstererek faiz indirimine gitti. Merkez bankasının aldığı faiz indirimi kararı, Komünist liderlerin yıllık hedeflerini açıkladıkları yıllık yasama meclisi toplantısının öncesinde geldi.

Çin Merkez Bankası (PBOC), Cumartesi günü yaptığı açıklamada gösterge faiz oranını ve mevduat faizini 25 yüzde puan düşürdüğünü bildirdi. Çin’in imalat sanayi göstergesi Şubat ayında daralma sinyali vererek daha gevşek bir politika ihtiyacına işaret etti.

Para politikasındaki gevşeme, PBOC’un deflasyonal baskılara karşı adım atmada Avrupa, Kanada ve Güneydoğu Asya’daki merkez bankalarına katıldığını gösterdi. Çin, aralarında Goldman Sachs Group Inc. analistlerinin de bulunduğu bir grup analiste göre bankaların tutmak zorunda oldukları rezerv miktarlarında da indirime gidebilir. Ekonomistler, Başbakan Li Keqiang’ın 2015 yılı için yüzde 7 civarında bir büyüme hedefi açıklayacağı tahmininde bulunuyor. Geçtiğimiz yılın büyüme hedefi yüzde 7.5 idi. Li, Halk Kongresi'nin bu hafta yapacağı yıllık toplantıda hedeflerini açıklayacak.

Hong Kong’daki Barclays Plc baş Çin ekonomisti Chang Jian, “2015, Çin’in döngüsel ve yapısal düzenlemesi için başka bir yıl olacak. Ek parasal genişleme büyümede aşağı yönlü hareketi ve deflasyon spiralini önleyecektir. Ancak büyümeyi kayda değer biçimde yükselmesi düşük bir ihtimal” dedi.