Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün, Şubat ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. 
Buna göre Şubat'ta enflasyon yüzde 0.71 artış gösterirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 0.65 artış olacağı şeklindeydi. TÜFE Ocak'ta yüzde 1.10 artmıştı. TÜFE yıllık bazda ise Ocak'ta yüzde 7.24 artmasının ardından Şubat'ta yüzde 7.55 artış gösterirken, beklenti yüzde 7.42 artış olacağı şeklindeydi.

Görüşlerini aldığımız ekonomistler, açıklanan rakamların ardından TCMB'nin faiz indirimine ölçülü oranda devam edeceği yönünde tahminde bulunuyorlar. 

BloombergHT.com'a veriyi değerlendiren Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, "Son gelen enflasyon verisi yıllık bazda yüzde 7.55 olarak gerçekleşse de, genel beklentilere yakın gelmiş durumda. Hava koşullarına bağlı olan ve geçici olduğu düşünülen gıda tarafındaki artışın etkisi ile çok sınırlı yükseliş gösteren enflasyonun, aşağı yönlü yüzde 6-7 aralığına doğru potansiyel gerileme süreci masada kalmaya devam ediyor. Bu süreçte gözler daha çok kur tarafında olacak. Özellikle şimdilik makul seviyelerde bulunan sepet kur tarafında marjinal bir yükseliş oluşursa aşağı yönlü harekette baskı ya da gecikme oluşabilir. TCMB bu tarafa ekstra konsantre olacaktır. Faiz indirim süreci dengelerde imkan oldukça ölçülü adımlarla devam edecek gibi dursa da, TCMB karar alırken enflasyon gerçekleşmeleri dışında küresel likidite koşulları ve bunun içerde kur tarafına etkilerini çok daha yakından takip edecektir" ifadelerini kullandı.

Enflasyon verisini yorumlayan, Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Enflasyonun yüksek kalmasındaki sebep halen gıda fiyatları. Mart ayında enflasyonun yüzde 7’ye gerileyeceğini hesaplıyoruz. İkinci çeyrekte ise yüzde 6 ile yüzde 7 bandında bir yıllık enflasyonla çalışmaya devam ediyoruz. Özellikle yaz aylarında ise halen yüzde 6’nın altına gelen bir enflasyon görme olasılığımız yüksek. Fakat bu senaryo şu an 2.6650 olan sepet kur 2.75’lere doğru yükselirse bozulur. Hala kurdaki geçişkenlik senaryosunun henüz erken olduğunu düşünüyoruz fakat TL bahsettiğimiz seviyelere yükselirse, rakamlarımızı değiştirmek durumunda kalırız. TCMB’den faiz indirim sürecini devam ettirmesini bekliyoruz. 17 Mart’ta PPK toplanıyor. Şu an yüzde 7.5 olan politika faizinde 25, 7.25-10.75 olan koridor faizinde de 25 baz puan indirim bekliyoruz. 2015 sonunda enflasyon beklentimiz yüzde 6.5 ile değişmedi, politika faizinin yüzde 6.5, koridorun ise yüzde 6-10 bandına çekilmesini bekliyoruz. Enflasyon beklentilerden yüksek gelseydi piyasada faiz indirim beklentileri de rafa kalkabilirdi, fakat bu gelen rakam sonrası Mart ayında da indirim beklentisi devam edecektir"  

BloombergHT.com'a yorum yapan Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Adnan Çekçen, "Çekirdek enflasyon (I endeksi) güçlü dursa da, baz etkisinden dolayı ve özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşlerin son zamanlarda sınırlı kalması, beklenildiği üzere Şubat ayı enflasyonunun yükselmesine sebep oldu. En yüksek artış ise aylık bazda yüzde 2.59 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Bu da gıda fiyatlarındaki oynaklık yüzünden sıkı duruşunu sürdüren TCMB açısından önemli. Enflasyon görünümüne paralel olarak, sıkı duruş yerine temkinli duruşa geçen Merkez bilindiği üzere son kararında faiz indirimine devam edeceği mesajı vermişti. Ancak enflasyondaki bu son açıklanan rakamlar, TCMB‘nin önümüzdeki ay yapacağı toplantıda faiz indirimini çok daha ölçülü veya sınırlı yapması yönünde bir tartışma yaratabilir. Her ne kadar kurun sepet bazında 2.70 seviyelerinde, yani korkulan düzeyde henüz olmaması Merkez’in faiz ile ilgili elini hala güçlü tutsa da, enflasyondaki son artış ve kurdaki yukarı eğilim, bu ay yapılacak PPK toplantısını daha önemli kılacak. Sepet kurun henüz endişe yaratacak bir seviyeye ulaşmaması ve enflasyondaki sınırlı yükselişten dolayı TCMB faiz indirimine devam edecektir ancak temkinli duruştan dolayı faiz indiriminin ölçülü kalacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com