Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Amerikan Kongresi'nde yaptığı konuşmada "yeni hiçbir şeyin olmadığını" söyledi.

Obama, ABD'nin yeni Savunma Bakanı Ashton Carter ile Beyaz Saray'daki görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada Netanyahu'nun bugünkü konuşmasına da değindi.

Netanyahu'nun konuşmasını Avrupalı liderlerle video konferansta olduğu için izleyemediğini, ancak metnini okuduğunu ifade eden Obama, İsrail Başbakanı'nın, konuşmasında İran'la sürdürülen nükleer müzakerelere herhangi bir "uygulanabilir alternatif" sunmadığını belirtti.

Netanyahu'nun, ABD ve İsrail arasındaki bağların sarsılmaz olduğu, İran'ın ABD, İsrail ve bölgenin çıkarına aykırı faaliyetlerde bulunduğu, İsrail'i defalarca tehdit ettiği ve Yahudi karşıtı söylemler sergilediği noktasındaki sözlerine katıldığını kaydeden Obama, "Ancak ana konuda, İran'ı çok daha tehlikeli hale getirecek ve bölgede daha fazla eylemlerde bulunması olanağı tanıyacak nükleer silah edinmesini nasıl önleyeceğimiz konusunda, İsrail Başbakanı herhangi bir uygulanabilir alternatif sunmadı" dedi.

Obama, Netanyahu'nun neredeyse aynı konuşmayı, İran'la geçen yıl varılan geçici anlaşmada da yaptığını hatırlatarak, o anlaşmanın İran'ın nükleer programının dondurulması ve geriye götürülmesiyle neticelendiğine işaret etti. Netanyahu'nun sunduğu alternatifin, anlaşmasızlığa tekabül ettiğini dile getiren Obama, bunun da İran'ın nükleer programını tekrar başlatıp hızlandırmasına yol açacağını kaydetti.

Ortada henüz bir anlaşmanın olmadığına da dikkati çeken Obama, "İran'ın kabul ettiği, masada kesinlikle bir anlaşma olana kadar bekleyelim. O noktaya gelince herkes onu (anlaşmayı) değerlendirebilir. Eğer benim altına imza attığım bir anlaşma olursa, bunun İran'ın nükleer silah edinmesini önlememizin en iyi yolu olduğunu kanıtlayabileceğimizi garanti edebilirim. Bu potansiyel fırsatı kaçırmamız ağır bir hata olur" diye konuştu.

AA