Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tahvil alım programının detaylarını görüşmek üzere toplanmasından önce, iş dünyası aktivite göstergesinin tahmin edilenden daha yavaş genişlemesi ile birlikte zayıflarken, İspanya ve İtalya tahvilleri değer kazandı. ABD endeks vadeli kontratları, ABD'de işverenlerin istihdamı beklenenden daha az artırdığını gösteren veri sonrası düşük kaldı.

Avrupa ortak para birimi dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek, New York saati ile 08:18'de, 1.1137 seviyesine indi. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 1.35'e inerken, İtalya'nın aynı vadeli tahvillerinin getirisi yüzde 1.39'a düştü. İngiltere'nin 10 yıllıklarının faizi bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Stoxx Europe 600 Endeksi fazla değişmedi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 geriledi.

Euro Bölgesi'nde imalat ve hizmet sektörlerinin (bileşik) satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Şubat ayında 53.3'e yükselerek yedi ayın en yükseğine çıktı. Bu veri öncaki ayki seviyesi olan 52.6'ya göre yükselirken, Bloomberg'in anketine katılan ekonomsitlerin tahminlerinin medyanı olan 53.5'in altında kaldı. Yatırımcılar ayrıca, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Ocak ayında duyurusunu yaptığı 1.1 trilyon euro (1.2 trilyon dolar) büyüklüğündeki tahvil alım programının bugün açıklanacak olan detaylarını bekliyor.

Londra'da BNP Paribas SA Döviz stratejisti Sam Lynton-Brown, "Piyasanın, AMB'nin parasal genişleme (QE) programının gerçekten başlatmasından önce euroda kısa pozisyonlarını artırmak isteyebileceği söylenebilir," dedi ve "Duyuru euroda zayıflama yaratabilir, ancak QE'nin akış etkisinin çok önemli olacağını da düşünüyoruz" yorumunda bulundu.

Küresel hisse senetlerinin toplam piyasa değeri, parasal genişleme dalgası ve ABD ekonomisindeki güçlenme işaretleri ile birlikte, Ekim ayının ortasından bu yana 6 trilyon doların üzerinde bir artış gösterdi. ABD'de ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam rakamı Şubat ayında 212,000 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre bu verini 219,000 artış göstermesi bekleniyordu.

(15:30'da güncellendi)