Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Malezya, Tayvan, Tayland ve Filipinler, tüm dünyada etkisi süren faiz indirimi furyasına katılmak istemiyor. Birçok ülkede merkez bankaları dezenflasyon, deflasyon ve Asya'nın ekonomik lokomotifi Çin'deki yavaşlamaya karşı önlem olarak gevşek para politikası uygulasa da, bu ülkeler aynı yoldan gitmeyi seçmedi.

Çin, Hindistan, Endonezya ve Singapur faiz indirimi trenine binmiş durumda. Asya-Pasifik bölgesindeki diğer ülkelerden Avustralya gösterge faiz oranını sabit bırakmasının ardından dün yeniden indirime gitmesinin gerekebileceğini açıkladı. Ekonomistler Güney Kore Merkez Bankası'nın gelecek aylarda faiz indirimine gitmesini tahmin ediyor.

Gevşemeyi tercih etmeyen dört merkez bankasının bu kararında ise farklı nedenler etkili oluyor. Gıda enflasyonundan yüksek hane halkı borç seviyeleri ve hisse senedi piyasası spekülasyonuna dek birçok sebep bu ülkelerin adım atmasını engelliyor.

Tayland MB gösterge faizini Mart 2014'ten bu yana değiştirmezken, Aralık'ta ihracat ve büyüme tahminlerini düşürmüştü. MB Başkanı Prasarn Trairatvorakul maliye politikasının ekonomiyi desteklemek adına daha etkili bir araç olduğunu belirtti.

Trairatvorakul Şubat'ta yaptığı açıklamada "Dikkatli olmalıyız. Faizi indirirsek ve bu hisse senedi piyasasında bir balona neden olursa, bizim için her açıdan kayıp olur" diye konuşmuştu.