Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, PetroChina Co.’nun enerji şirketleri ve finans hisselerindeki gerilemelere öncülük etmesi ile düşüşü 3. güne taşıyor. Hindistan’ın hisse senedi göstergesi, ülkenin faiz oranlarını beklenmedik şekilde düşürmesinin ardından rekor seviyeye yükseldi.

PetroChina ve China Petroleum & Chemical Corp. en az yüzde 1.6 geriledi. Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.7 geriledi. Bank of China Ltd. 3 haftanın en düşük seviyesine indi. Hindistan’da S&P BSE Sensex endeksi kısa bir süre için ilk kez 30,000 puanı aştı. Malezya ringiti ve Türk lirası dolar karşısında en az yüzde 0.4 değer kaybetti. Rusya rublesi yüzde 0.2 geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.3 gerileyerek Londra saati ile 08:222de 982.94 puan oldu ve 12 Şubat’tan bu yana en düşük kapanışa hazırlanıyor. Çin liderleri bu hafta bir araya gelerek politikaları belirleyecekler. Hindistan Merkez Bankası beklenmedik şekilde faiz oranını bu yıl ikinci kez düşürdü.

Project Asia yöneticisi Attila Vajda, “2015 volatilitenin yüksek olduğu bir yıl olacak. Yatırımcıların Çin gibi bazı piyasalarda düşük büyüme beklentisine girmeleri, teşvikler ve faiz indirimleri ile ilgili iyimser olmalarına yol açıyor” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 2.8 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.8 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 3.4 artış gösterirken, 16.7 kat değerleme kaydedildi.