Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu yılın başında gündemi meşgul eden ucuz petrol ve Ortadoğu'daki şiddet olayları, jeopolitik riskleri değerlendiren şirketlerin tahminlerine göre yılın geri kalanında da etkili olacak. Emtia fiyatlarının genel itibariyle düşmesi, doğal kaynaklar açısından zengin ülkelerin ekonomilerine zarar verebilir.

Aon Plc'nin bir birimi olan Aon Risk Çözümleri, bugün yayınladığı Yıllık Politik Risk Haritası'nda Britanyalı sigorta şirketlerinin müşterilerine hangi bölgelerde yatırım yapmanın daha güvenli ve tehlikeli olduğuna dair tavsiyeler yer alıyor.

Ancak tahminler oldukça karamsar gözüküyor. 163 gelişen ülkenin yalnızca yedisinde siyasi risk geçen yıla göre azalırken, Zimbabve ve Laos gibi birçoğunda ilerleme kaydedilebilir. Libya, Haiti ve Pakistan'ın da aralarında bulunduğu 12 ülke ise bu yıl daha ciddi tehlikelerle karşı karşıya.

İşte 2015'te öne çıkan küresel risklerden bazıları:

1- Rusya

Düşük petrol fiyatları ve uluslararası yaptırımlar Rusya ekonomisini kötü etkiliyor. Rapora göre, Rusya'daki istikrarsızlık bölge üzerinde etkili olmaya devam edecek.

2- Petrol ve emtia fiyatları

Rusya, Venezuela ve İran petrol arzı fazlası nedeniyle en çok yara alan ülkeler oldu. Düşük fiyatlar Özbekistan ve Türkmenistan gibi ülkeleri de etkiliyor.

3- Kriz ve şiddet olayları

Suriye ve Irak'ta IŞİD'in yarattığı sıkıntı ve Nijerya'daki Boko Haram tehdidi, bölgedeki istikrara karşı en büyük riskleri teşkil ediyor.

4- Faiz oranları

ABD Merkez Bankası Fed'in yapacağı sınırlı faiz artışı dahi küresel sermaye rekabetini artırmaya yetecek ve dış borç ödemek maliyetli hale gelecek.

5- Ortadoğu ve Kuzey Afrika

Raporda Mısır, Tunus ve Fas gibi ülkeler petrol fiyatlarındaki düşüşten yarar sağlayacağı öngörülüyor. Ancak çok yüksek veya yüksek risk sınıfına giren bu üç ülke, Irak, Libya ve Suriye'deki şiddet olaylarının sıçrama tehlikesiyle karşı karşıya.