Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi’ne (FOMC) 2009 yılı toplantı metinlerini açıkladı. Ben S. Bernanke, Fed’in Mart 2009’da tahvil alımlarını sert bir şekilde artırması ile dönülmeyecek bir karar verdiğinin farkındaydı.

Ben S. Bernanke, Fed’in 1929’daki Büyük Buhran’dan bu yana en sert resesyonla mücadele etmek amacıyla Mart 2009’da tahvil alımlarını önemli ölçüde artırması ile dönülmeyecek bir noktayı aştığını biliyordu.  

Eski Fed Başkanı Fernanke Federal Açık Piyasa Komitesi’ne (FOMC) 2009 yılında, “Dönülmeyecek bir karar vermenin kayda değer bir duyuru etkisi yapacağını düşünüyorum. Çünkü gelecekte gerektiğinde ek adım atma istekliliğimize işaret edecek” dedi. Çarşamba günü Washington’da açıklanan metinlere göre yetkililer o yılda, varlık alımlarında 1.5 trilyon dolarlık artırım tartışması yapıyordu.

Fed, ABD ekonomisi ve küresel finans sistemi için çalkantılı bir yıl olan 2009 arşivlerini açıyor. Toplantı metinleri, geleneksel olarak 5 yıllık bir aralıkla yayımlanıyor. 2008 yılı dokümanları geçtiğimiz yıl yayımlanmıştı.

Bernanke, parasal genişleme olarak da bilinen bir kampanya adı altında politika müdahalesinin hızlandırılması için yetkililerden gelen çağrılara cevap veriyordu.

Guvernör Kevin Warsh tartışmaların erken safhalarında, “ABD Hazine tahvili alımı yapmaktan daha kötü olan tek şey alımların yavaş bir şekilde yapılmasıdır. Çünkü bu şekilde bir etki yaratamayız. Geri dönülmeyecek bir noktadayız” ifadelerini kullandı.

Fed, Ekim 2014’te sona eren üç turluk bir varlık alım gerçekleştirdi. Böylece merkez bankasının bilanço tablosu 4.5 trilyon dolara ulaşarak dört katından fazla yükselmiş oldu. 

Yayımlanan metinler Bernanke ve iş arkadaşlarının, varlık alımları, ABD bankalarının stres testine tabi tutulması ve Bank of America Corp.’un hükümet tarafından kurtarılması dahil olmak üzere bazı en büyük kriz dönemi gelişmelerini nasıl tartıştıklarına ışık tuttu.

Metinler ayrıca yatırımcılara o dönemde San Francisco Fed Başkanı olan Janet Yellen’in karar vermeye nasıl yaklaştığı hakkında ipuçları sağladı. Kayıtlar, Yellen’in ABD ekonomisinin tehlikede olduğunu düşündüğünü gösterdi.

Yellen Mart 2009’da, “Çok ciddi bir resesyonun ortasındayız ve yakın zamanda zona ermesi düşük bir ihtimal. Dünyadaki tüm önemli ekonomiler arasındaki senkronizasyon dikkate alındığında bu Büyük Buhran’dan ilk gerçek küresel resesyon” ifadelerini kullandı.