Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları Perşembe günü Kıbrıs’ta toplanırken, yatırımcılar Başkan Mario Draghi’nin 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) parasal genişleme (QE) planı ile ilgili detayları açıklamasını bekliyor. QE planı Ocak ayında duyurulmuştu. İşte traderların cevabını beklediği beş soru:

AMB stili QE nasıl olacak?

AMB’nin ülke tahvilleri satın alımlarına bu ay tam olarak ne zaman başlayacağı yatırımcıların aklında ilk soru.

Draghi, aynı zamanda yatırımcılara merkez bankasının alımları nasıl uygulamayı düşündüğünü söylemek zorunda olacak (Doğrudan veya ters repo ihalesi ile). Draghi’ye merkez bankasının satın aldıkları ile ilgili ne kadar şeffaf olacağı ile ilgili de soru yöneltilmesi bekleniyor.

Draghi’nin resmi olarak açıklayacağı bazı bilgiler, politikas yapıcıların son haftalarda yaptıkları konuşmalarda yüzeye çıktı. Yönetim kurulu üyesi Benoit Coeure, aksamaların minimal hale getirilmesi için alımların piyasada mevcut olan vade profilini takip edeceğini söyledi. Volatiliteyi artırabilecek belirsizliğin önlenmesi için Draghi bu konuları netleştirmek isteyebilir.

Satın almak için yeterince varlık olacak mı?

Politika yapıcılar, AMB’nin duyurduğu gibi ayda 60 milyar euroluk harcama yapmada sorun yaşamayacağından emin olduklarını belirtiyorlar.

Bazı yatırımcılar ve analistler ise bu kadar iyimser değiller. Paris’teki Credit Agricole SA ekonomistlerinden Frederik Ducrozet, “Programın tahvil piyasası için aşırı büyük olabileceği yönünde artan endişeler mevcut. AMB, satın alımlarında çok agresif olmak zorunda kalabilir” dedi

AMB QE’nin başarısını nasıl değerlendirecek?

Draghi, QE’nin Eylül 2016’ya kadar veya enflasyonda yüzde 2’nin hemen altındaki hedefe yönelik “sürdürülebilir bir düzeltme” olduğu görülene kadar devam edebileceğini söylediğinde bir gösterge belirlemiş oldu. AMB Başkanı’na sürecin değerlendirilmesine yarayan diğer göstergelerin neler olduğu konusunda soru yöneltilecektir.

Bu bağlamda bir sinyal yeni ekonomik tahminlerden gelebilir. AMB, Aralık ayında enflasyonun bu yıl yüzde 1’e ve 2016’da yüzde 1.5 seviyesine geleceği tahmininde bulunmuştu.

Faiz oranlarında ince ayar yapılacak mı?

Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerden hiçbiri AMB’nin faiz oranlarında değişikliğe gideceği tahmininde bulunmadı. Ana refinansman faizi şu an yüzde 0.05, borç verme faizi yüzde 0.3 ve mevduat faizi eksi yüzde 0.2 seviyesinde.

İsviçre’den Danimarka’ya merkez bankaları faizde indirime gittiler. İsviçre ve Danimarka mevduat girişlerinden ve para birimlerinde değer kaybından kaçınmak için mevduat faizini eksi yüzde 0.75’e çektiler. bu iki ülkenin cesur hareketi, AMB’nin faizde tabana ulaşıp ulaşmadığı konusunda soru gelmesini teşvik edebilir.

Yunanistan konusu

Draghi, Yunan bankalarının fonlanması ile ilgili öngörülerini açıklamak zorunda kalabilir. AMB’nin Yunan tahvillerini teminat olarak kabul etmeyeceğini duyurmasının ardından Yunan bankaları acil durum likidite yardımına bel bağladılar.