Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD’nin en büyük depolama merkezindeki arz artışının yavaşlama sinyali vermesi ile birlikte yükselişi 3. güne taşıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.7 kadar yükseldi. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratlarının teslimat noktası olan Cushing, Oklahoma’daki stoklar, Energy Information Administration’ın (EIA) verilerine göre 27 Şubat itibarıyla 536,000 varil genişledi. Bundan tarihten önce depolama merkezindeki stoklar bu yıl her hafta 1 milyon varilden fazla artış göstermişti.

Artan ABD petrol stokları, küresel arz fazlası sorununu derinleştirerek fiyatların 2014 yılında yaklaşık yüzde 50 gerilemesine neden oldu. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi, toparlanan talebin küresel piyasanın yeniden dengelenmesine yardımcı olması ile fiyatların istikrarlaşacağını söyledi.

Sydney’deki Fat Prophets kaynak analistlerinden David Lennox, “Piyasanın dengelenmeye başladığına dair ilk işaretleri alıyor olabiliriz. Stoklardaki düşüş fiyatları destekleyecektir” dedi.

Nisan vadeli WTI petrol kontratı, 37 sent kadar yükselerek Nymex elektronik işlemlerde varil başına 51.90 dolar oldu ve Singapur saati ile 12:19’da 51.23 dolardan işlem gördü. Kontrat, Çarşamba günü 1.01 dolar artış ile 51.53 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 9.9 aşağısında seyrediyor.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 14 sent artış göstererek varil başına 60.69 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 47 sent düşüş ile 60.55 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 8.87 dolar seviyesinde.