Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(21:05'te güncellendi)

Dolar/TL kuru tüm zamanların en yüksek seviyelerini yukarı taşımaya devam ediyor.

Dün Standard & Poor's (S&P) tarafından Türk bankacılık sektörüne yönelik değerlendirmeler ve gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki kayıpları ile 2.5711'e kadar yükselen kur, bugün yükselişe ara vermeyerek 2.62'yi aştı.

New York'ta kur ve faiz tartışmalarını değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, "Dolar hareketiyle ilgili gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi ve yükselişin dış koşullara bağlı olduğunu ifade etti.

Güne 2.5630'dan başlayan kur, yükselişe devam ederek tüm zamanların en yüksek seviyesini 2.62'nin üzerine taşıdı. Kur bu seviye sonrası gevşerken saat 21:03 itibariyle 2.6069 liradan alıcı buluyor. Euro/Dolar paritesi ise 1.10 doların aşağısını Eylül 2003'ten bu yana ilk defa denerken, 1.1027 seviyesinde.

Analistler, siyasi kanattan gelen bu seviyelerin makul karşılandığını ifade eden açıklamalara dikkat çekerken, yarın açıklanacak ABD istihdam verisinin beklentileri aşması halinde kurun rekoru iyice yukarı taşıyabileceğini belirtiyor.

TL hafta başından bu yana dolar karşısında yüzde 3 değer kaybederek, gelişen piyasa para birimleri arasında en çok gerileyen ikinci kur oldu. Brezilya reali yüzde 3.2'lik düşüşle en çok değer kaybeden gelişen piyasa kuru konumunda yer alıyor. Bugün itibariyle ise dolar karşısında yüzde 2'yi aşan kayıpla TL en çok düşüş yaşayan gelişen piyasa kuru konumunda.

BloombergHT.com için değerlendirmelerde bulunan Destek Menkul Değerler/Araştırma Müdür Yrd. Murat Tufan, Türk lirasının hızla değer kaybetmesi karşısında siyasi kanattan ve Merkez Bankası'ndan herhangi bir somut adım veya açıklama gelmemesine dikkat çekti.

Siyasi kanattan gelen piyasanın dengesini bulacağı yönündeki açıklamanın bu seviyelerin makul karşılandığı şeklinde yorumlanabileceğini belirten Tufan "Dolar endeksinin rekor seviyelerde seyretmesi ve Merkez Bankasının 17 Mart tarihinde yapacağı PPK toplantısında olası faiz indirimini hesaba katarsak, bu seviyelerinde üzerinde yeni zirvelere görmemiz sürpriz olmayacaktır diye düşünüyorum. Gün içerisinde 2,5600 üzerinde kalıcılık sağlanması halinde yeni zirveler test edilebilir" diye konuştu.

Yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisine de değinen Tufan "ABD verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması durumunda, Dolar/TL kurunda 2.60 psikolojik bariyerinin üzerinde yeni tarihi zirvelere erişilmesi ihtimalini artırabilir" dedi.

Bloomberg HT yayınına katılan A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş, dolardaki yükselişin duracak gibi gözükmediğini söyledi. Dolar Endeksi'nin ve sepet kurun bu yükselişi desteklediğini belirten Maviş "2.58 ve 2.60 önemli direnç seviyesi gibi gözükse de, doların 2.58'i rahatlıkla aştığını gördük. Daha önce Merkez Bankası'nın müdahalesi ve faiz artışıyla sonuçlanan dönemdeki sepet seviyesi yakalanmış durumda" diye konuştu.

BloombergHT.com'un sorularını yanıtlayan Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, Merkez Bankası'na ilişkin haberlerle tetiklenen kurdaki yukarı yönlü hareketin, küresel ölçekte doların değer kazanmasıyla hız kazandığını söyledi.

Piyasaların gözünün TCMB'den gelebilecek sözlü ve eylemsel müdahale beklentilerinde olmaya devam ettiğini ifade eden Paksoy "Teknik olarak daha önce kritik direnç eşiği olarak belirlediğimiz 2.55 üzerine geçişlerde hareket hız kazanır beklentimize paralel olarak 2.60'lara ulaştık. 2.60 üzerine kalıcı yerleşmeler başlarsa 2.63-2.65 ve devamında 2.70 teknik olarak hedef direnç eşikleri ve olacaktır" şeklinde konuştu.

Kurda rahatlamanın başlaması için yurtdışında dolar endeksinin mola vermesi gerektiğini söyleyen Paksoy, bu durumda daha önce kritik direnç olarak belirledikleri 2.55-2.56 aralığına geri dönülebileceğini ve devamında 2.55 altına kalıcı geçilerek bir önceki tepeleri içinde barındıran 2.50-2.53 aralığına geri dönmek gerektiğini kaydetti. Paksoy, tansiyonun düşmesi adına asıl hareketin 2.50 altına geçerek 2.45'lere doğru çekilme ile yaşanacağı fikrini dile getirdi.

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com

(21:05'te güncellendi)