Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, küresel arz fazlası sorununun sürebileceği spekülasyonu ve dolardaki yükselişin ham maddelere talebi zayıflatması ile Londra’da gerileme gösterdi.

Brent petrolü vadelileri, yüzde 0.9 kadar geriledi ve düşüşü 4. güne taşıyarak 8 haftanın en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Petrol fiyatları, bu yıl yüzde 3.3 yükseldi. Goldman Sachs Group Inc.’e göre ralli, küresel petrol stoklarındaki yükseliş sürmesi ile terse dönebilir.

Fiyatlar, ABD stokları ve üretiminin artması dolayısıyla küresel arz fazlasının kötüleşmesi ile 2014 yılında yaklaşık yüzde 50 geriledi. Brent petrolü geçtiğimiz hafta yüzde 4.6 düşüş ile 9 Ocak’a kadar olan periyottan bu yana en büyük gerilemeyi gösterdi. Beklentileri aşan ABD istihdam verisinin doları güçlendirmesi ile dolar cinsinden fiyatlanan emtiaya talep azaldı.

Seul’daki Samsung Futures Inc. emtia analistlerinden Hong Sung Ki, “Petrolün hala arz tarafından temel bir ivme eksiği mevcut. Dolar geçtiğimiz haftanın sonundan bu yana kayda değer bir yükseliş gösterdi. Bu durum petrol fiyatlarının zayıf kalmasına yol açtı” dedi.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 52 sent kadar gerileyerek varil başına 59.21 dolara indi ve Seul saati ile 12:17’de 59.23 dolardan işlem gördü. Fiyatlar, geçtiğimiz hafta 2.85 dolar düşüş gösteri. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 9.85 dolar seviyesinde.

Nsian vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 22 sent düşüş ile varil başına 49.39 dolardan alıcı buldu ve düşüşü üçüncü güne taşıdı. Kontrat Cuma günü 1.15 dolar gerileyerek 49.61 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 53 altında seyrediyor.