Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türkiye AMB QE'sinden olumlu etkilenecek

Türkiye, Avrupa'nın genişlemesinden olumlu etkilenebilir

  • AMB'nin aylık 60 milyar euroluk tahvil alımı programının Türkiye ekonomisine ve TL'nin değer kazanmasına olumlu katkı yapması bekleniyor

Giriş: 10 Mart 2015, Salı 11:38
Güncelleme: 10 Mart 2015, Salı 12:09

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) aylık 60 milyar euroluk tahvil alımı programının Türkiye ekonomisine ve Türk Lirası'nın değer kazanmasına olumlu katkı yapması bekleniyor.

AMB Başkanı Mario Draghi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde düzenlenen basın toplantısında devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart'tan itibaren başlayacaklarını açıklamıştı. Banka bu kapsamda dün yaptığı açıklamada, söz konusu programın başladığını duyurdu.

Banka, aldığı bu kararla Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlama ve talebi canlandırmayı hedefliyor. Ancak, Euro Bölgesi ekonomilerinin yanı sıra parasal genişlemenin gelişen ekonomilerden olan Türkiye'ye de etki edip etmeyeceği kamuoyunda tartışılmaya başlandı.

"Türkiye, potansiyel para girişlerinin kalıcı olabilmesi konusunda dikkatli olmalı"

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz, söz konusu programın Türkiye ekonomisine olumlu etki yapabileceğini belirtti.

Programın başarılı olması durumunda ticari faaliyetlerin canlanacağına dikkati çeken Schulz, "Eğer AMB Euro Bölgesi'nin büyümesinin hızlandırılması ve sonunda para politikasının normalleştirilmesinde başarılı olursa, bu Euro Bölgesi'nin Türkiye gibi önemli ticaret partnerleri açısından çok iyi bir haber olabilir" ifadelerini kullandı.

Bankanın piyasaya likidite aktarılmasıyla Türkiye'ye sermaye girişi olabileceğine işaret eden Schulz, "Bu esnada Türkiye de Euro Bölgesi'nden gelebilecek potansiyel para girişlerinin kalıcı olabilmesi konusunda dikkatli olması gerekiyor" dedi.

"Rahat nefes aldıracak"

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland ise AMB'nin başlattığı parasal genişlemenin Türk ekonomisine biraz da olsa rahat nefes aldıracağını söyledi.

Hungerland, euronun şu an zayıf bir seyir izlediğini ve parasal genişlemeyle birlikte TL'nin euroya karşı güçleneceğini belirterek, TL'nin dolar karşısında yaşadığı dalgalı seyri euro karşısında daha az yaşayacağını anlattı.

Euro ile borçlanan Türk şirketlerinin parasal genişlemeyle birlikte borç yüklerinin azalacağını vurgulayan Hungerland, değer kaybeden euronun Türkiye'nin ithalatını da daha ucuz hale getireceğini aktardı.

Hungerland, AMB'nin tahvil alımına başlamasıyla birlikte Türkiye'de enflasyonun ve cari açığın da olumlu etkilenmeye başlayacağına işaret etti.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımıyla birlikte doların, lira karşısında daha çok güçleneceğini dile getiren Hungerland, eurodaki değer kaybının liranın dolar karşısındaki zayıflamasını dengeleyeceğini belirtti.

"TL, parasal genişlemeden olumlu etkilenecek"

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise liranın parasal genişlemeden olumlu etkileneceğinin altını çizdi. Liranın euro karşısında değer kazanacağına işaret eden Maggio, ancak liranın dolar karşısında değer kaybı yaşamasının muhtemel olduğunu ifade etti.

Maggio ayrıca, liranın kısa vadede euroya karşı güç kazanacağını dile getirdi.

HSH Nordbank Euro Bölgesi ve Gelişen Piyasalar Başekonomisti Dr. Cyrus de la Rubia ise gelişen ekonomilerin para birimlerinin şu an iki etkiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Bu iki etkinin Fed ve AMB'den kaynaklandığını dile getiren Rubia, şunları kaydetti:

"Bir yandan bu yıl fon oranını artırması beklenen Fed var. Bu, Türkiye'nin de dahil olduğu gelişen piyasalardan sermaye çıkışı anlamına gelir. Ancak diğer yandan da AMB'nin parasal genişleme politikası gelişen piyasaların para birimlerine euro karşısında yukarı yönlü baskı uyguluyor. Bu durum Hindistan ve ya Meksika'ya oranla Türkiye'de daha önemli bir rol oynuyor."

AA