Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği (AB), Macaristan ile Rusya arasında imzalanan, 12 milyar euroluk nükleer anlaşmayı bloke etti. Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu, ya da kısaca Euratom, Macaristan'ın Rusya'dan nükleer yakıt ithal etmesini onaylamadı.

AB mevzuatına göre bütün üye ülkelerin yakıt tedarik anlaşmaları, belirli mali ve teknik koşullar dayatan Euratom tarafından onaylanmak zorunda. Macaristan ile Rusya geçen yıl 1200 megavatlık 2 nükleer reaktör inşa edilmesini ve işletilmesini içeren bir anlaşmaya varmışlardı.

Anlaşma kamuoyunda, Macaristan'ın Rusya'ya olan yüksek enerji bağımlılığını daha da artıracağı gerekçesiyle tepki topluyor. Ayrıca birçok AB yetkilisi, Rusya'nın Avrupa'yı bölmek ve Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara karşı enerji politikasını kullandığı şeklinde kaygılarını dile geriyor.

Macaristan'ın önünde bu durumda, karara karşı yasal yollara başvurmak ya da yeni bir yakıt tedarik anlaşması yapmak gibi iki yol bulunuyor. Bu gelişme, rusya ile yakın ilişkiler geliştirmek isteyen Macaristan Başbakanı Viktor Orban için bir başarısızlık anlamına geliyor. Rusya, söz konusu anlaşmayı yenilmek istemezse nükleer işbirliği bütünüyle suya düşebilir.