Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları, Fed’in faiz oranlarını artırmaya yaklaştığı spekülasyonları ile 4 aydan uzun bir süreden bu yana en hızlı biçimde altından çıkış gerçekleştirdiler. Fed, ABD faizlerini 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede tutuyor.

Para yöneticileri, altında yükseliş beklentisi ile açtıkları uzun pozisyon sayısı üst üste 6. haftada da düşürdüler. Yatırımcılar geçtiğimiz hafta exchange-traded fonlar (ETF) yoluyla tutulan altından 18.9 ton satış gerçekleştirdiler. Söz konusu redüksiyon Kasım ayından bu yana en büyük daralma olarak kaydedildi.

Fed politika yapıcıları 17-18 Mart tarihlerinde bir araya gelerek borçlanma maliyetlerinin artırılması konusunda “sabırlı” olunacağı ifadesinin kaldırılması ile ilgili görüşecekler. İşgücü piyasasındaki kazanımlar, Fed’in faiz oranlarını artırma olasılığını yükseltirken, altının güvenli liman olarak görünümünü aşındırıyor ve yatırımcıların tahvil ve hisse senedi gibi daha çok getiri sağlayan varlıklara yönelmelerine neden oluyor.  

Newark Prudential Financial Inc. piyasa stratejistlerinden Quincy Krosby, “Şu an odak noktası Fed’in “sabırlı” ifadesini kaldırıp kaldırmaması üzerinde. Kaldırırsa altın aşağı yönelir. Eğer ABD ekonomisinin ivme kazandığını düşünüyorsanız bu altın için negatif etki yapar. Çünkü doları yükseltir” dedi.

ABD Emtia Vadeli İşlemleri Komisyonu verilerine göre Altında yükseliş beklentisi ile açılan net uzun pozisyonlar 10 Mart’ta sona eren haftada yüzde 26 düşüş ile 64,925’e indi. Uzun pozisyon varlıkları düşüşü 6. haftaya taşıyarak 2010’dan bu yana en uzun süreli gerileme dönemini kaydetti.