Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinko yükselişi üçüncü güne taşıyarak metallerin çoğunda yükselişe öncülük etti. Çin Başbakanı Li Keqiang, reformların büyümeyi yavaşlatması ve istidamı düşürmesi halinde  hükümetin büyümeyi destekleyici önlemler alacağı açıklamasında bulundu.

Çinko yüzde 0.9 kadar değerlendi ve bir haftanın en yükseğine yakın seviyeden işlem gördü. Li gazetecilere yaptığı açıklamada, “Politika yapıcılar, büyümenin alt sınıra yönelmesi ve istihdamın veya ücretlerin düşmesi durumunda harekete geçecekler” ifadesini kullandı. Çin hükümeti bu yıl için yüzde 7 civarında bir büyüme hedefi belirlediler. Li, hükümetin bazı rollerinden arındırılması ile ilgili bazı çıkar gruplarının direnç gösterebileceğini söyledi.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, “Söz konusu değerlendirmeler Çin’in imalat sanayi sektörüne biraz rahatlama sağlamış olabilir. Bu fiyatları destekleyecektir” dedi.

Üç ay vadeli çinko kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.8 yükselerek Hong Kong saati ile 10:47’de ton başına 2.026 dolardan işlem gördü.

Bakır Londra’da yüzde 0.2 değerlenerek ton başına 5,868 dolar (pound başına 2.66 dolar) oldu. Mayıs vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.3 yükseliş ile pound başına 2.672 dolara geldi. Aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 0.3 düşerek ton başına 42,730 yuandan (6,823 dolar) alıcı buldu.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası tarafından takip edilen bakır stokları 13 Mart’ta açıklanan verilere göre 241,616 ton ile Nisan 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Goldman Sachs Group Inc. analistlerine göre, Çin’den gelen zayıf talep ve stokların yükselmesi dolayısıyla fiyatlar düşüşleri genişletebilir.

LME’de alüminyum ve kalay yükseldi. Nikel ve kurşun geriledi.