Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi ülke tahvillerinde yaşanan ralli, KBC Bank'a göre faizleri "absürd" görünen seviyelere indirdi. Bunun Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) varlık alımlarının ikinci haftasına girdiği dönemde yatırımcıların tahvillerden vazgeçirmeye yetmeyeceği belirtiliyor.

İspanya ve İtalya'daki uzun vadeli tahviller geçen hafta görülen fiyat artışlarının faizleri rekor düşük seviyeye indirmesinin ardından, yükselişi sürdürdü. AMB'nin geçen hafta gerçekleştirdiği alımların ayrıntılarını bugün kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. AMB İcra Kurulu üyesi Benoit Coeure geçen hafta yaptığı açıklamada, alımların ortalama vadesinin 9 yıl olduğunu ifade etmişti. Yunanistan'ın bugün Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borç geri ödemesinin beklenmesi ile ülke tahvilleri yatay seyretti.

Brüksel'de bulunan KBC Bank Sabit Getiri Stratejisti Mathias Van Der Jeugt "Faizler absürd seviyelere ulaştı. Ancak AMB alımları sürdürmesi ile bu seviyeler faizlerin yukarı yönlü hareketi için bir tavan olacak. Ortalama vade şu an itibariyle getiri eğrisinin uzun kısmının sonuna kadar alım yaptıklarını gösteriyor. Bu düzeylerdeki tahviller genellikle likit değil ve AMB'nin hareketlerine karşı daha duyarlı oluyor" yorumlarını yaptı.

30 yıl vadeli Almanya tahvil faizleri 2 baz puan düşerek Londra saati ile 10:07'de yüzde 0.70 oldu. Faiz geçen hafta 27 baz puan düşerek Haziran 2012'den bu yana en sert gerilemeyi kaydetti. Ağustos 2046 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı ise 0.59'luk artışla 1.000 euro başına 150.51 seviyesine geldi.