Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), ham petrol üretimi şubatta bir önceki aya göre günlük 138 bin varil düşerek 30,02 milyon varile geriledi.

OPEC'in şubat ayına ilişkin "Petrol Piyasası Raporu"na göre, bu yıl için küresel petrol talebi tahmini, fazla değiştirmeyerek günlük 92,37 milyon varile çıkardı. Örgütün, bir önceki raporunda, söz konusu rakamın günlük ortalama 92,32 milyon varil olacağına yer verilmişti. Bu yıl için küresel petrol talep artış miktarı günlük 1,17 milyon varilde sabit tutulurken, petrol talep artışının yarısının Çin ve Ortadoğu kaynaklı olacağı öngörülüyor.

Şubat'ta küresel petrol arzı bir önceki aya göre günlük 60 bin varil gerileyerek 93,57 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. Küresel petrol üretiminde OPEC'in payı, ocak ayına göre düşerek yüzde 32,1'e indi. OPEC'in ocak ayındaki petrol üretimi günlük 30,15 milyon varilden, şubatta ortalama 30,02 milyon varile düştü. Rapora göre, Irak, Nijerya ve Libya'da üretim azalmaya devam ederken, Suudi Arabistan ve Kuveyt'te petrol üretimi yükselmeye başladı.

Bu yıl için öngörülen OPEC ham petrol talebi 29,2 milyon varilde sabit tutuldu. Bu talep, geçen yıla göre günlük 100 bin varil fazla. Rapora göre, OPEC petrolüne olan talep, geçen yılın ilk yarısına kıyasla, bu yılın aynı döneminde günlük 1,1 milyon varil azalırken, son iki çeyreğinde günlük 1,6 milyon varil artacak.

OPEC dışındaki ülkelerin bu yılki petrol arz tahmini günlük 850 bin varil artırılarak, 57,16 milyon varile çıkarıldı. Arzda artış beklenmesine rağmen, büyümenin yavaş olacağı öngörülüyor. Yavaş büyüme beklentisinin nedeni olarak, düşük petrol fiyatları, Kuzey Amerika'deki aktif sondaj kule sayısının düşmeye devam etmesi ve ABD'de sondaj işletim ruhsatlarının azalması gösterildi.

OPEC'in raporunda, şubatta dünyada kapatılan 358 sondaj kulesinden 306 tanesinin petrol ve 52 tanesinin doğalgaz sondaj kulesi olduğu yer aldı.

AA