Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye, Merkez Bankası ile Türk Lirası'nın değerini korumak amacıyla Döviz satarak kura müdahale edemez, etmemesi gerekir. Faiz artırarak da kura müdahale etmemesi gerekir. Dalgalanma bizden kaynaklanan bir dalgalanma değil" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, "torba kanun teklifi" üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Zeybekci, "Cumhurbaşkanı şurada konuştu dolar arttı, Cumhurbaşkanı sustu dolar düştü, Ekonomi Bakanı konuştu dolar zıpladı" diye, saat saat, gün gün ayrıntıların bulunduğu bir grafik getirildiğini belirtti.

Bunun üzerine kendilerinin de aynı tarih, aynı gün, aynı saatlerle ilgili çalışma yaptıklarını anlatan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Peki euroya kim ne yaptı? Euroya da mı Cumhurbaşkanımız değer kaybettirir hale geldi? 2014'ün Haziran ayından itibaren aldığımız değerlendirmeye göre, euro, dolar karşısında yüzde 29 değer kaybetti. Aynı dönemde Türk Lirası yüzde 22,5 değer kaybetti. Aynı şekilde dolar endeksli 6 para birimi yüzde 23 değer kaybetti. Dünyada dolar karşısında diğer paralar da değer kaybetmektedir."

Zeybekci, faiz oranlarına ilişkin soruyu yanıtlarken, "Kimsenin 'Faizler artırılsın' diye bir şey söyleyeceğini zannetmiyorum" dedi.

Faizlerin hala yüksek olduğunu ve düşmesi gerektiğini dile getiren Zeybekci, beklenti enflasyonuyla faiz kıyaslaması yapılması gerektiğini, beklenti enflasyonuna göre faizin yüksek olduğunu söyledi.

"İş gücü katılım oranı yüzde 52'lere çıktı"

Zeybekci, 2009 başından itibaren 20 milyon civarında olan sigortalı çalışan sayısının 26 milyonun üzerine çıktığını kaydetti. 2014 yılında 1,4 milyon vatandaşın yeni iş sahibi olmasına rağmen işsizliğin yüzde 10,5 düzeyine çıktığına dikkati çeken Zeybekci, "Türkiye, 2006-2007'lerden itibaren iş gücü oranında kadın oranını yüzde 18'lerden yüzde 30'lara yaklaştırdı. Kadınlarımız iş gücüne daha fazla dahil olmak istiyor ve Türkiye, son 3-4 yıl içinde iş gücü katılım oranını yüzde 44'lerden yüzde 52'lere çıkardı. Bu tabii ki Türkiye için yeterli değil. 2023 hedefi için Türkiye'nin yüzde 70'lere çıkması gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin yüzde 5'in altında büyümeyle geleceğe kendini taşıyamayacağını vurgulayan Zeybekci, son 13 yılda ortalama yüzde 5,1 büyümenin başarıldığını ifade etti.

Zeybekci, Türkiye'de yatırım yapılmasını zorlaştıran faiz oranlarının aşağı düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin kur endişesi olmadığını da dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti:

"Türkiye, Merkez Bankası ile Türk Lirası'nın değerini korumak amacıyla döviz satarak kura müdahale edemez, etmemesi gerekir. Faiz artırarak da kura müdahale etmemesi gerekir. Neden? Çünkü dalgalanma bizden kaynaklanan bir dalgalanma değil. Dünyadan kaynaklanan bir dalgalanma. Bu sürdürülebilir değildir. Bütün kaynaklar ve insanlar değerlenen dolardan dolayı ABD'ye aktığında, yatırım artacaktır, kapasite artacaktır, üretim artacaktır. Sonuç, üretilen ürün ne olacak? İhracat yapmak zorundalar. Değerli dolar, onlar için ihracat dostu değil. Gün gelecek, bununla ilgili gerekli kararları almak zorunda kalacaklar."

AA