Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:38'de güncellendi)

Petrol, ABD stoklarının rekor seviyeden genişlediğini göstermesi beklenen resmi veri öncesinde Mart 2009’dan bu yana en düşüğe yakın seviyeden işlem görüyor. Fiyatlar daha erken saatlerde kapanış seviyesine göre ayı piyasası anlamına gelecek bir seviyeye geldi.

Petrol vadelileri, New York'ta yüzde 2.9 geriledi ve kayıpları 6. güne taşıdı. Energy Information Administration’ın (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı stok verisi öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler, ABD’de stokların geçtiğimiz hafta 4.4 milyon varil artış ile 452.2 milyon varile ulaştığı tahmininde bulunuyor. Libya Haber Ajansı’na göre Libya’nın petrol üretimi Elephant ve Wafa sahalarının açılmasının ardından günlük 490,000 varile yakın seviyede.

ABD’li petrol üreticilerin hizmet veren sondaj makinesi sayısını rekor seviyede düşürmelerine rağmen ülkenin petrol üretimi 30 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşiyor. Artan ABD petrol stokları, küresel arz fazlası sorununu şiddetlendiriyor. Arz fazlası sorunu geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 gerilemesine yol açmıştı. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, nükleer program ile ilgili uluslararası yaptırımların kaldırılması halinde ülkenin petrol ihracatlarını günlük 1 milyon varil artırabileceğini belirtti. İran, OPEC’in 5. en büyük petrol üretici olma özelliği taşıyor.

Energy Aspects Ltd. baş petrol analisti Amrita Sen, “ABD üretimi tartışmaların odak noktası olmayı sürdürüyor. Sondaj makinesi sayısındaki düşüş kısa vadede üretimi azaltmada başarısız oldu” dedi.

Nisan vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 8 sent düşüş göstererek, New York saati ile 12:47'de varil başına 43.80 dolardan işlem gördü. 42.82 dolardan kapanış yapılması halinde ayı piyasasına girilmiş olunacak. Kontrat, Pazartesi günü 43.88 dolar ile Mart 2009’dan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 11 yukarısında seyrediyor.

Mayısa vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 82 sent gerileyerek varil başına 53.12 dolardan alıcı buldu. Nisan vadeli kontratın vadesi, 1.23 dolar düşüş ile 53.44 dolara inmesinin ardından Pazartesi günü sona erdi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.78 dolar seviyesinde.

(19:38'de güncellendi)