Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerle ilgili olarak Rusya'ya gerektiğinde yeni yaptırımlar uygulamaya hazır olduklarını, ancak asıl amacın bu olmadığını söyledi.

Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile Başbakanlık'ta yaklaşık 1,5 saat görüştükten sonra iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Minsk Anlaşması'nın uygulanması için tarafların elinden geleni yapması gerektiğini belirten Merkel, Ukrayna'nın doğusunda ateşkesin sağlanması ve ağır silahların çekilmesinin yanında insani yardımın da bölgeye ulaşmasını istedi.

Kızıl Haç'ın Donetsk ve Lugansk bölgelerine giremediğine işaret eden Merkel, insani yardımın bölgeye girişinin daha da iyileşmesi gerektiğini söyledi.

Minsk'te anlaşmaya varılan ateşkesin AGİT standartlarına göre henüz yerine getirilmediğini söyleyen Merkel, Rus ayrılıkçıların AGİT ile iş birliğinde ve ağır silahların çekilmesi konusunda da büyük eksikliklerinin olduğunu kaydetti.

Bu hafta Perşembe ve Cuma günü yapılacak AB Zirvesi'nde Rusya'ya karşı yeni yaptırımların gündemde olup olmadığı yönündeki soruya karşılık Merkel, "Gerektiğinde yeni yaptırımlara hazırız, ancak bu asıl amaç değil" dedi.

Kaçınılmaz olduğunda yaptırımların getirilmesi gerektiğini ifade eden Merkel, "Ancak biz bunu istemiyoruz. Yeni bir durum oluşursa yeniden değerlendiririz" şeklinde konuştu.

Merkel, AB Zirvesi'nde Minsk Anlaşması'nın yerine getirilmesi konusunda nelerin yapılabileceği konusunun ele alınacağını belirterek, yaptırımlar konusunda siyasi bir tartışma olacağını, ancak yaptırım kararının gerektiğinde Haziran ayında yapılacak zirvede alınabileceğini kaydetti.

Merkel, Poroşenko'nun 2018 Dünya Kupası'nın Rusya'da yapılmaması talebiyle ilgili bir soruyu da, "İlk önce 2015 yılına odaklanıyorum. Minsk Anlaşması'nın uygulanması konusunda çok işimiz var. 2016'yı şekillendireceğiz. Ondan sonra 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası gelecek" şeklinde cevapladı.

AGİT'e çalışmalarından dolayı teşekkür eden Merkel, AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Ertuğrul Apakan ile de Berlin'de görüşerek teşekkür ettiğini kaydetti.

"İki taraf da taahhütlerini yerine getirmeli"

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko da, göreve geldikten sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel ile şimdiye kadar 60 kez telefonla görüştüğünü ve 11 kez de bir araya geldiğini belirterek, Almanya'ya verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Belarus'un başkenti Minsk'te 12 Şubat'ta uzun süren bir görüşmeden sonra Ukrayna'nın doğusunda ateşkes konusunda bir anlaşmaya vardıklarına işaret eden Poroşenko, "Minsk Anlaşması'na alternatif yoktur. İki tarafın da taahhütleri yerine getirmesi lazım" dedi.

Poroşenko, Ukrayna olarak bu konuda her şeyi yerine getirdiklerini kaydetti.

Rusya'yı ve Rusya tarafından desteklenen ayrılıkçıları taahhütlerini yerine getirmemekle suçlayan Poroşenko, onların Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı (AGİT) ile birlikte çalışmadıklarını ve ağır silahları bölgeden çekmediklerini söyledi.

Poroşenko, Rusya'dan gelen yardımların ayrılıkçıların kontrol ettiği Ukrayna'nın doğusundaki bölgelere geçiş yaptığını, bunları Ukrayna'nın kontrol etmediğini belirterek, esirlerin de anlaşmada yer aldığı gibi serbest bırakılmadığını kaydetti.

Ukrayna'nın sadece kendi özgürlüğü ve bağımsızlığı için savaşmadığını, aynı zamanda küresel güvenlik için mücadele ettiğini savunan Poroşenko, bundan dolayı bu hafta yapılacak AB Zirvesi'nden etkin kararlar beklediğini kaydetti.

AGİT misyonunun genişletilmesini isteyen Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, böylelikle Minsk Anlaşması'nın ihlallerinin tespit edilebileceğini söyledi.

Poroşenko, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden sonra 2. Dünya Savaşı'nın ardından oluşturulan güvenlik sisteminin işlevini yerine getirmediğini ifade ederek, bundan dolayı bu konunun sadece Ukrayna ve Almanya'nın değil, küresel bir problem olduğunu belirtti.

Ukrayna'da ilan edilen reformları yerine getireceklerini vurgulayan Poroşenko, "Reformları yerine getirmek için büyük çaba harcıyoruz. Savaş, reform çabalarındaki gevşemeyi haklı çıkarmaz" ifadesini kullandı.

Poroşenko, Almanya'nın Ukrayna'ya 500 milyon euro yardımda bulunacağını kaydetti.

Poroşenko, Merkel ile bir araya gelmeden önce Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından askeri törenle karşılanmıştı.

AA