Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin gerekli düzenlemeler ile Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nı (TTIP) avantaja çevirebileceğini söyledi.

Dünyanın en ünlü düşünce kuruluşlarından olan Brookings Enstitüsü için bir makale kaleme alan Raiser, Türkiye'de yoğun tartışmalara yol açan ABD-Avrupa Birliği arasında imzalanması düşünülen serbest ticaret anlaşmasını yorumladı.

Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği gereği üçüncü ülkelere tek taraflı gümrüksüz ticaret fırsatı vermesinin Türkiye'ye maliyetinin 130 milyon dolar olduğunu belirten Raiser "Türkiye ABD'li üreticilerden ekstra bir rekabetle karşılaşabilir. ABD ile AB arasında yalnızca gümrük vergilerinin kaldırılması halinde yaptığımız hesaplamalara göre Ankara'nın kaybı 130 milyon dolar civarında olacak" diye konuştu.

Bu durumda bir de Türkiye'nin karlı çıkabileceği bir senaryo içerdiğini ifade eden Raiser bunu "TTIP liberal kurallar içerirse Türkiye Gümrük Birliği sayesinde ABD pazarına daha rahat erişim sağlayabilir ve bu kaybı rahatça telafi eder" şeklinde tanımladı.

Türkiye'nin TTIP'yi avantaja çevirebilmesi için Gümrük Birliği'nde gerekli reformların yapılması gerektiğinin altını çizen Raiser, anlaşmanın hizmet sektörünü içermesi halinde Türkiye'nin karlı çıkacağını ifade etti.