Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(18:21'de güncellendi)

Yurtiçi piyasalar dün ABD Merkez Bankası Fed'in toplantısını bekleyerek günü yatay tamamlamasının ardından, toplantı sonrasında dolardaki düşüşün de etkisiyle bugün hızlı alıcılı seyretti.

Fed faiz artışı için sabırlı olacağı taahhüdünü sözlü yönlendirmesinden çıkardı. Fed iki gün süren Açık Piyasa Komitesi (FOMC) sonrası faizleri sabit bırakırken, Başkan Janet Yellen'ın en az iki ay boyunca faiz artırılmayacağı anlamına geldiğini ifade ettiği "sabırlı" ibaresi kullanılmadı. Fed'in açıklamasında en çok dikkat çeken noktalardan biri ise Fed başkanlarının yıl sonu için federal fonlama oranı beklentisinin yüzde 1.125'ten yüzde 0.625'e indirilmesi oldu.

Bloomberg HT canlı yayınına bağlanarak Fed'in toplantısını yorumlayan Burgan Securities Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Fed'in faiz artırımını Nisan'da görmeyeceğimiz kesin, bunun dışında bir şey kesin değil. Aslında sonuçlar beklentilerden çok farklı değil, genel olarak piyasanın faiz beklentileri zaten Fed'in tahmininin çok altındaydı bu konuda ve Fed'in de tahminleri indirmesi ile bir yakınlaşma söz konusu oldu. Piyasada genellikle Haziran ağırlıklı bir faiz artırım başlangıcı tahmini vardı, bir yandan da Eylül diyenler vardı. Şu anda veriler belirleyici olacağı için bu aylarda ya da arada da artırım olabilir çünkü Yellen konuşmasında basın toplantılı bir konuşmada artırım olmasının gerekmediğini ifade etti. Açıklamalar rahatlatıcı diyebilirim, sabırlı kelimesinin kalkması bir korku yaratıyordu ama bunun tarifinin yapılmasıyla piyasalar yönlendirilmiş oldu ve piyasada rahatlama görüyoruz" dedi.

Başçı'nın dün yaptığı "enflasyonun yakında yüzde 7'nin altına ineceği" yönündeki açıklaması sonrasında hayal kırıklığına uğradığını sözlerine ekleyen Bürümcekçi, "Ben hedefimizi yüzde 5 olarak düşünüyordum, şimdi yüzde 7'nin biraz altına inmemiz yeterli görülüyorsa o zaman enflasyonda kötü bir tablo var demektir. Son toplantıda da aslında bunun yansımaları görüldü, ne manşet enflasyon ne de çekirdek enflasyon ile ilgili çok iddialı cümleler görmedik. Merkez Bankası daha önce yüzde 5.5 olan yıl sonu enflasyon tahminini henüz açıklamasa da artık yüzde 6.5-7 aralığında görüyor gibi, Nisan sonunda bunu açıklayabilir" ifadelerini kullandı. 

TCMB Salı günü gerçekleştirdiği Mart ayı PPK toplantısı sonrasında politika faizinde değişikliğe gitmedi. Bir hafta vadeli repo ihale faizini değiştirmeyerek yüzde 7.50'de tutulurken, ayrıca faiz koridorunda da değişiklik yapılmayarak üst bant olan gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 10.75'te ve alt bant olan gecelik borçlanma faizi yüzde 7.25'te kaldı. Merkez ayrıca ROK ve munzam karşılıklarda da değişikliğe gitmedi.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi dün günü 88.38 puan azalışla, yüzde 0.11 değer kaybederek 79,942.27 puandan tamamladı. Endeks gün içinde en düşük 79,159.66 puanı, en yüksek olarak da 80,190.86 puanı görürken, toplam işlem hacmi 3.7 milyar lira oldu. 

TCMB doların dünkü efektif kurunu alışta 2.6160 lira, satışta 2.6264 lira olarak açıkladı. TCMB önceki efektif kurunu alışta 2.6132 lira, satışta 2.6236 lira olarak belirlemişti.

-BIST 100 "Fed" sonrası bugün hızlı yükseldi

BIST 100 endeksi bugün güne önceki kapanışa göre 1,532.67 puan, yani yüzde 1.92 yükselişle 81,474.94 puandan başladı. Alımların sürmesi ile endeks ilk seansı önceki kapanışa göre 1,974.95 puanlık yükselişle 81,917.22 puandan tamamladı.  

İkinci seansa, ilk seans kapanışına göre 58.26 puanlık düşüşle 81,858.96 puandan başlayan BIST 100 günü yüzde 2,48 yükselişle 81.922,02 puandan tamamladı.

Piyasa güne 3 milyar 659.4 milyon lira artı rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 14 milyar 322.9 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

TCMB bugün, miktar yöntemiyle düzenlediği 26 Mart vadeli repo ihalesi ile piyasaya 8 milyar lira verdi. İhaleye 15 milyar 785 milyon 791 bin 680 liralık teklif geldi. İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz yüzde 7.50 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise yüzde 7.78 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki hafta ABD'de tarım dışı istihdamın beklentiyi aşması ile zirve rekoru kıran Dolar/TL , geçtiğimiz hafta siyasi kanat ve TCMB arasında buzların erimeye başlaması üzerine önce 2.59'un aşağısına kadar gerilerken, daha sonra özellikle euro/dolar paritesindeki düşüş ve bu durumun gelişen ülke para birimleri üzerindeki satış baskısını artırarak doların dünya genelinde güçlenmesine sebep olması ile tekrar yükselişe geçerek 2.6485 ile rekor tazeledi. 

Bu haftaya 2.62 seviyelerinden başlayan dolar/TL kuru, ardından TCMB'nin faiz indirmemesi sonrasında hafif gerilerken, dün Fed'in faiz beklentisini düşürmesi sonrasında 2.56'ya kadar geriledi fakat bu seviyeyi aşağı yönlü kıramadı kademeli olarak yükseldi. Kur bugün 2.60'ın üzerini görmesinin ardından saat 18:19 itibarıyla düne göre yüzde 0.35 aşağıda 2.6068 liradan alıcı buluyor. 

Euro/dolar paritesi geçtiğimiz hafta 1.05'in aşağısına gerilemesi sonrasında, haftanın ilk iki gününde 1.06 doların üzerine tırmandı. Fed kararı sonrasında hızlı yükselerek 1.10 doları deneyen parite, burada tutunamayarak 1.07'nin aşağısına tekrar geriledi ve 1.0636 dolardan işlem görüyor. Euro/TL yüzde 0.63 gerileyerek 2.7740 liradan fiyatlanırken, sepet kur ise 2.6899'da.

İki yıl vadeli gösterge tahvilin faizi geçtiğimiz haftayı 17 baz puan artışla yüzde 8.92'den tamamlarken, haftanın ilk üç gününde yüzde 8.76'ya gerileyerek dünü bu seviyede tamamladı. Faiz Fed kararları sonrasındaki pozitif havayla birlikte bugün hızlı düşüş yaşayarak 27 baz puan aşağıda yüzde 8.49 seviyesinde. 

Bloomberg HT'ye telefonla bağlanarak soruları yanıtlayan TEB Stratejisti Erkin Işık, "Son dönemde gelişmekte olan ülkelerde bir satış baskısı olmuştu ABD'den gelen güçlü istihdam rakamları sonrasında. Bu karar sonrasında baktığımızda ortalama G3 faizi Şubat başındaki seviyelere geldi, bu faizin artışı ile gelişmekte olan ülkeler bonolarında bir satış baskısı olmuştu ve bizde de Şubat başında yüzde 7'lerde olan gösterge faiz yüzde 9'lara yaklaşmıştı, bugün yüzde 8.10'lara doğru geriliyor. Eğer gelişmiş ülkelerde bu faiz seviyeleri korunursa, muhtemelen gelişmekte olan ülkelerde bir süre daha bu olumlu hava kısa vadede devam edecektir diye düşünüyorum. Yarın Fitch Ratings değerlendirmesi var, çok negatif bir haber beklemiyorum, önümüzdeki hafta ihaleler var, bunlar takip edilecek ama genel olarak bu ortamın bize fayda sağlayacağını düşünüyorum. Tabii burada TCMB'nin likidite duruşu önemli, bugün likiditeyi hemen gevşetecek mi gevşetmeyecek mi bu izlenecektir. TL hala Ocak ortalarına göre yüzde 7 daha zayıf bir performans göstermiş durumda, ben Merkez Bankası'nın sıkı duruşunu koruyacağını düşünüyorum ve sıkı duruş sonucunda TL'nin iyi performans göstererek olumsuz performansın tamamını olmasa da bir kısmını toparlayacağını düşünüyorum. Faizde sıkı duruşun korunması ile tekrar yüzde 7 seviyeleri mümkün" dedi.

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com

(18:21'de güncellendi)