Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, Fed’in faiz artırımlarında aciliyet olmadığına işaret etmesi ile Çin yuanı öncülüğünde 2011’den bu yana en büyük haftalık yükselişi kaydetmeye hazırlanıyor.

Dolar göstergesi, bu hafta 20 aya yakın bir sürenin en büyük düşüşünü gösterdi. Fed yetkilileri, borçlanma maliyetlerinin ilk tahmin edilene göre daha yavaş bir şekilde artırılacağı sinyali verdi. Fed yetkilileri, federal fon oranına yönelik tahminlerinin medyanını 2015 yılı sonu için 1.125’ten 0.625’e indirdiler.

Hong Kong’daki Canadian Imperial Bank of Commerce stratejistlerinden Patrick Bennett, “Dolar güçlü olmayı sürdürüyor. Ancak aynı yükselişi aynı hızda devam ettireceğini düşünmüyorum. Asya’da temeller hala oldukça kuvvetli ve bazı bölgelerin tahvil ve hisse senedi piyasalarına akışlar hala güçlü” dedi.

Asya’nın yen hariç en çok işlem gören 10 para birimini takip eden Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, 13 Mart’taki seviyesinden Hong Kong saati ile 11:35’te yüzde 0.9 yükselerek Aralık 2011’den bu yana en büyük artışı gösterdi. Yuan Şanghay’da yüzde 1.2 değerlendi. Endonezya rupiahı yüzde 0.9 güçlenerek iki ayın en büyük haftalık yükselişine ilerliyor. Güney Kore vonu yüzde 0.6 artış gösterdi.