Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Altın, Fed'in faiz artırımlarını öteleyeceği spekülasyonunun altına yönelik alternatif yatırım talebini güçlendirmesi sonucu, iki haftanın en yüksek seviyesi yakınında işlem gördü.

Altın geçen hafta, Fed Başkanı Janet Yellen'ın politika yapıcıların, sıkılaştırmada "sabırlı" olunacağı taahhüdünün açıklama metninden çıkarılmasına karşın, faiz artırımlarında aceleci olmayacaklarını işaret etmesinin ardından yüzde 2.1 ile Ocak ayından bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Yüksek faizler, yatırımcılarına genellikle yalnızca faiz artırımları yoluyla getiri sağlamasından dolayı altının cazibesini azaltıyor.

Fed politika yapıcıları, 18 Mart'ta, gösterge faiz olan federal fonlar oranının yıl sonu tahminini, Aralık ayındaki seviyesi olan yüzde 1.125'ten yüzde 0.625'e düşürdü. Traderlar geçen hafta, genelde yatırımcıları hisse senetleri ve tahviller gibi daha iyi getiri beklentisine sahip varlıklara yönelten güçlü bir faiz artırımı beklentis ile altından çıkmıştı.

Londra'da Capital Economics Ltd. emtia araştırma müdürü Julian Jessop, "Piyasa, Fed'in önümüzdeki birkaç ayda daha güvercin olacağına inanıyor," dedi ve "Piyasa muhtemelen Fed'in kendini daha açık etmesine kadar bant içinde seyredecek" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.1 yükselerek, New York saati ile 10:03'te, ons başına 1,183.61 dolara çıktı. Cuma günü, metal 1,188.07 dolar ile iki haftanın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,182.30 dolara geriledi.

Dolar Düşüyor

Dolar altı para biriminden oluşan sepet karşısında yüzde 0.9 kadar düştü. ABD para birimi, 13 Mart'ta Nisan 2003'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Kopenhag'da Danske Bank A/S analisti Jens Pedersen, "Piyasa Yellen'ın yorumlarını güvercin olarak deerlendirdi ve bu durum doları düşürürken altının yükselmesine neden oldu" dedi.

Yellen, geçen hafta yaptığı açıklamada, güçlü doların zayıf ihracata katkıda bulunduğunu ve bunun da büyümeyi olumsuz etkilediğini söyledi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 20 Mart itibariyle, düşüşünü 18'nci güne taşıdı ve Ocak 2014'ten bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi. Varlıklar 1,626.4 tona inerek 16 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Spot gümüş yüzde 0.7 yükselerek ons başına 16.8682 dolara çıktı.

(17:00'de güncellendi)