KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, menkul kıymetler sektöründe kapsamlı değişimler yapmayı değerlendiriyor. Konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklara göre yeni düzenlemeler, yabancı bankaların Çin'deki ortaklıklarında kontrol hissesine sahip olmasına, ürün ve hizmet yelpazesini genişletmesine izin verecek. Kaynaklara göre, yabancı şirketlerin Çin'deki ortaklıklarında çoğunluk hissesine sahip olmasına en erken bu yıl izin verilebilir. Kaynaklar, bu sürecin şirketlerin yerel ortaklıkların tamamına sahip olmasıyla da sonuçlanabileceğini söylüyor.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Çin'deki düzenleme kurumlarının, yabancı ortaklıklara hisse ve tahvil dışındaki alanlarda da faaliyet göstermelerine izin vermeyi planladığını da belirtti. Halihazırda yabancı bankalar Çin'de kurdukları ortaklıklarda en fazla yüzde 49 pay sahibi olabiliyor.

Asya'nın en büyük menkul kıymetler sektörüne sahip Çin'de düzenlemelerin gevşetilmesi yabancı firmaların daha iyi rekabet edebilmesini sağlayacak. Yabancı paylarının artması Çin'in menkul kıymetler sektörünü geliştirmesine de yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Çin sermaye piyasalarını dışa açma sürecini, aralık 2001'de Dünya Ticaret Örgütü'ne kabul edildikten sonra hızlandırdı. Çin devleti sektörün gelişmesi için yerli menkul kıymet firmalarını yabancı firmalarla ortaklık kurmaya teşvik ediyor.

Advertisement