Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, politika yapıcıların faiz artırımlarında acele etmeyeceğini işaret ederek altına büyük bir armağan verdi.

Altın, ABD'de faiz oranlarının bir süre daha düşük kalacağı beklentisine bağlı olarak, son iki ayın en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının değeri geçen hafta 885 milyon dolar arttı ve bu da Ocak ayından bu yana en yüksek tutarı işaret ediyor.

Dolar, Fed Başkanı Janet yellen ve çalışma arkadaşlarının 18 Mart'ta ABD faizleri için tahminlerini düşürmesinin ardından, 2011'den bu yana en hızlı haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. Bu durum, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının çekiciliğini artırdı. Bazı para yööneticileri, hareketi yanlış değerlendirerek, Fed açıklamasından bir gün önce, altın vadeli kontratlarında net uzun pozisyonlarını azalttı.

New York'ta National Securities Corp. şef piyasa stratejisti Donald Selkin, "Piyasa beklentisi, Fed'in sakin olacağı şeklinde ve bu nedenle doalr çıkışını durdurdu ve altın değer kazandı," dedi ve "Uzmanların hepsi taban seviyede aşağı beklentiye sahip" şeklinde görüş bildirdi.

Geçen hafta yüzde 2.8 sıçrayarak bu yılın kayıplarının tümünü geri alan altın vadeli kontratları, bugün yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,181.20 dolarda işlem görüyordu. 22 hammaddeyi içeren Bloomberg Emtia Endeksi geçen hafta, Bloomberg Dolar Spot Endeksi'ndeki yüzde 2.2'lik kayıpla birlikte yüzde 2 yükseldi. MSCI Tüm ülkeler Dünya Endeksi yüzde 3.2 tırmandı.

Faiz Tahmini

Fed yetkililer, 18 Mart'ta, borçlanma maliyetlerinin 2015 yılı sonunda nerede olacağına ilişkin tahminlerini, Aralık ayındaki seviyesi olan yüzde 1.125'ten yüzde 0.625'e düşürdü. Traderlar, daha güçlü faiz artırımları tahmin etmelerinden dolayı değerli metallerden çıkmıştı. Zira yükselen faizler genellikle yatırımcıları hisse senetleri ve tahviller gibi yüksek getiri beklentisi olan varlıklara yöneltiyor.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) verilerine göre, altında net uzun pozisyon sayısı, 17 Mart ile biten haftada, yüzde 46 düşerek 35,121'e indi. Bu, 31 Aralık 2013'ten bu yana en düşük düzeyi işaret ediyor ve düşüş ise Haziran 2007'den bu yana en büyük çaplı gerilemeydi.

Geleneksel olarak enflasyona karşı korunma olarak kullanılan altında sorunun bir bölümü, yatırımcıların Fed'in sıfır seviyesi yakınındaki faizi, ekonomideki toparlanmayla birlikte, tüketici fiyatlarındaki yükselişleri önleyecek denli hızlı bir şekilde yükselteceğine yönelik duydukları güvenden kaynaklandı. ABD'de gösterge faiz 2008'den bu yana rekor düşük seviyede tutuluyor ve ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi en az 10 yılın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor.

En İyi Tahminci

Itau Unibanco Holding SA'da metallerin görünümünü üreten Artur Passos, altına yönelik aşağı beklentisinin Fed'in açıklamasının ardından değişmediğini söyledi. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, son iki yılda 20 tahminci arasında en doğru tahmini yapan Passos'a göre, altın fiyatları 2015'te de düşerek üç yıl üst üste aşağı yönde hareket etmiş olacak.

Birmingham, Alabama'da BB&T Wealth Management kıdemli başkan yardımcısı Walter “Bucky” Hellwig, "Enflasyonda önemli bir yukarı kıpırdanma görmüyoruz ve güçlü dolar ABD'de altın fiyatlarının aleyhine işliyor," dedi ve "Bunu son altı aydaki bant seyrinden görüyoruz. Altın her iki yönde de ivme kazanamıyor" şeklinde görüş bildirdi.

New York vadeli ve opsiyon işlemlerinde açık pozisyon sayısı, CFTC verilerine göre, 17 Mart'ts sona eren üç haftalık dönemde yüzde 13 arttı. Açıkkontrat sayısı 667,988 ile 20 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bu artışlar, RBC Capital Markets LLC değerli metaller stratejisti George Gero'ya göre, mücevher üreticileri dahil bazı tüketicilerin son fiyat hareketlerine bağlı kaldığını gösterdiğini söyledi.

Yavaş Hız

Fed politika yapıcıları, 18 Mart'ta, toplantı sonrası açıklama metninden "sabırlı" sözcüğünün çıkarılmasına karşın, sıkılaştırmayı daha yavaş bir hızda yapacaklarını işaret ettiler. Halen, yetkililer, enflasyonun hedef seviyeye döneceğine ve işgücü piyasasının daha da iyileştiğine "makul güven" duyana kadar faizleri yükseltmeyeceklerini kaydettiler.

Altın önceki iki yılda, doların yükselmesi ve enflasyonun düşük kalmasının etkisi ile yüzde 29 düştü. Fiyatlar, kısmen Fed'in faiz oranlarını rekor düşük seviyede tutmasının etkisi ile, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 arttı.

San Francisco'da Permanent Portfolio Family of Funds Inc.'den Michael Cuggino, 20 Mart'ta telefon yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Fed "sabırlı" sözcüğünü çıkarsa bile, faizlerin yükseltilmesi konusunda çıtayı hareket ettirdiğine piyasayı inandırdı," dedi ve "Gerçekçi düşünüldüğünde, altın içi durum şu; 1,150 dolarda 1,180 dolara yükseldi. Bu büyük bir hareket değil. Pozisyon açmak i,steyen bir yatırımcı için, birkaç yıl öncesine göre oldukça ucuz" şeklinde görüş bildirdi.