Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, imalat sanayi göstergesinin beklenmedik şekilde daralması ve uluslararası yatırımcıların Şanghay-Hong Kong Borsa bağlantısı yoluyla rekor miktarda hisse senedi satışı yapmaları ile 10 günden bu yana ilk kez gerileme gösteriyor.

Finans ve enerji hisselerini takip eden göstergeler yüzde 1.6’dan fazla düşüş kaydetti. Poly Real Estate Group Co. yüzde 3.7 değer kaybederken,  piyasa değeri bakımında ülkenin en büyük şirketi olan PetroChina Co. üç haftanın en büyük kaybını kaydetmeye hazırlanıyor. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in Çin’in hazırladığı öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49.2 ile 11 ayın en düşük seviyesine geriledi. 50’nın altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 gerileyerek yerel saat ile 13:40’ta 3,658.10 puana geldi. Endeks, 9 gün süren rallide yüzde 12 yükseliş gösterdi ve Pazartesi günü Mayıs 2008’den bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirdi. Mart ayına ait ilk ekonomik veri Çin’de ekonomik gerilemenin derinleştiği endişelerini artırdı. Ocak ve Şubat aylarında sanayi üretimi, yatırım ve perakende satışlar analist beklentilerinin altında kalmıştı.

CSI 300 Endeksi yüzde 0.8 geriledi. Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.5 geriledi.