Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sanayi metallerinin çoğu, Çin’in imalat sanayinin yavaşladığını gösteren verinin ardından geriledi. Veri, dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin’den gelen talebin zayıflayabileceğine işaret etti.

Nikel, yüzde 2.2 kadar gerileyerek bir haftanın en büyük gün içi düşüşünü kaydetti. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics Çin için hazırladığı öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mart ayında 49.2’ye gerileyerek Nisan 2004’ten bu yana en düşük seviyeye indi. Bloomberg anketine katılan analistler PMI’ın 50.5 seviyesinde geleceği tahmininde bulunmuştu. Endeksin Şubat ayındaki seviyesi 50.7 idi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “Bu daha zayıf bir sayı ve piyasa için hayal kırıklığı. Çin, pek çok emtia piyasası için kilit önem taşıyor” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) Hong Kong saati ile 14:00’te 6,120.50 dolardan (pound başına 2.78 dolar) işlem gördü. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 1.4 yükseliş ile yüzde 0.4 düşüş arasında dalgalandı. Fiyatlar, Pazartesi günü Eylül ayından bu yana ilk kez 100 günlük hareket ortalamasının üzerine yükseliş gösterdi. Bakır, Pazartesi ton başına 6,120 dolar ile 6 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeden kapanış yaptı.

Mayıs vadeli bakır kontratı New York Comex’te yüzde 0.2 yükselerek pound başına 2.7955 dolardan alıcı buldu. Aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 0.3 değerlenerek ton başına 43,830 yuan (7,057 dolar) oldu.

LME’de çinko, alüminyum, kurşun ve kalay geriledi.