Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde iş faaliyetleri bu ay ekonomistlerin beklediğinden daha hızlı genişledi. Bu durum, 19 üyeli Euro Bölgesi ekonomisindeki kırılgan toparlanmanın daha sürekli hale geldiğini işaret ediyor.

Londra merkezli Markit Economics'in açıkladığı, Euro Bölgesi'nde imalat sanayi ve hizmet sektörlerini içeren bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Mart ayında, Şubat ayındaki seviyesi olan 53.4'ten 54.1'e yükseldiç Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin 53.6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Markit, düzenledikleri anketlerin Euro Bölgesi ekonomisinin bu çeyrekte, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'daki yüzde 0.4'lük genişlemenin desteği ile, yüzde 0.3 büyüyebileceğini gösterdiğini kaydetti.

Tarihinin en uzun süren resesyonundan çıkan Euro Bölgesi ekonomisi, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) büyük çaplı bir varlık alım programı başlatması ile birlikte güç kazanıyor. Düşen fiyatlardan kaynaklanan deflasyon spirali ve hanehalkının tüketimlerini ertelemesi tehdidinin ortadan kalktığını söylemek için çok erken, ancak AMB Baikanı Mario Draghi, süregelen bir toparlanmanın gerçekleşmekte olduğunu söyledi.

Londra'da Markit baş ekonomisti Chris Williamson, "İyileşme, AMB'nin parasal genişlemesinin reel ekonomiyi desteklediğine ilişkin işaretleri bekleyen Euro Bölgesi'nde memnuniyet yaratıyor," dedi ve "Ancak Yunanistan ve Rusya ile ilgili endişeler sürüyor ve bu durum, süregelen toparlanmanın garantiye alınmadığı konusunda bir uyarı" şeklinde görüş bildirdi.

Euro Bölgesi'nde hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Mart ayında, Şubat ayındaki seviyesi olan 53.7'den 54.3'e çıktı. İmalat sanayi göstergesi ise 51'den 51.9'a yükseldi.