Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

PricewaterhouseCoopers LLP’nin (PwC) hazırladığı bir rapora göre Avrupa bankaları, 100 milyar euro (109 milyar dolar) değerinde istenmeyen krediden maliyetlerin düşürülmesi ve bilanço tablolarının yeniden yapılandırılması amacıyla bu yıl kurtulabilir.

PwC, bankaların işletme stratejilerine uymayan batık borç ve kredileri azaltacağını belirtti. Geçtiğimiz yıl bu miktar  91 milyar euro seviyesindeydi. PwC, bu yılki girişimin Avrupa bankalarının finans krizinin ardından küçülmeye başlamasından bu yana en büyük yıllık sayım olacağı açıklamasında bulundu.

Bankaların elden çıkardıkları borç miktarları 2010 yılından bu yana her yıl yükseldi. Bunda Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından yapılan denetimler ve regülatörlerin bankalara bilanço tablolarının yükseltilmesi yönünde uyguladığı baskılar etkili oldu. Bankalar bu sayede operasyonlarında yeniden yapılandırmaya ve küçülmeye gittiler. Bu da Lone Star Funds, Apollo Global Management ve Oaktree Capital Group LLC gibi sıkıntılı varlıklara yatırım yapan ABD yatırım şirketleri için varlık arzının artmasına yardımcı oldu.

Londra’daki PwC ortaklarından Richard Thompson, “Bankacılık varlıklarını satın almada kayda değer bir yatırım ilgili olduğunu görüyoruz. Bankacılık sektörü oldukça ihtiyaç duyulan yapılandırmayı sürdürüyor. Varlıklar elde etmek için yatırımcı grupları arasında önemli bir rekabet var ve dolayısıyla piyasada fiyat artışlar gördük. Bu da bankalar için satışı daha cazip hale getirdi” dedi.