Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:05'te güncellendi)

Petrol Londra'da, Suudi Arabistan’ın müttefikleri ile birlikte Yemen’deki hedefleri bombalamalarının ardından iki haftadan uzun bir sürenin en yükseğine tırmandı. Yemen global enerji ticaretinin merkezi yakınlarında bulunuyor. 

Petrol vadelileri yüzde 5.8 kadar yükselerek aylık düşüşü hafifletiyor. Suudi Arabistan Yemen'deki isyancılara yönelik 10 ülkenin düzenlediği hava saldırılarına Yemen Başkanı Abdurabuh Mansur Hadi’nin çağrısı ile liderlik ediyor. EIA verilerine göre bu 10 ülke Ekim ayında günlük 21 milyon varil petrol üretirken, bu da global arzın yüzde 22'sine denk geliyor. 

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “Yemen çok büyük öneme sahip bir petrol üreticisi değil. Ancak jeopolitik ve politik olarak Orta Doğu’nun çok önemli bir bölümünde yer alıyor. Petrolde uzun süreli ve önemli bir aksamanın olma riski her zaman mevcut” dedi.

Mayıs vadeli Brent petrolün varil fiyatı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 3.30 dolar kadar yükselerek 59.78 dolar ile 9 Mart'tan bu yana en yükseği görürken, Londra saati ile 10:27'de 1.62 dolar yukarıda 58.10 dolardan işlem görüyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile Batı Teksas türü ham petrol (WTI) arasındaki fark 7.94 dolar oldu. 

Mayıs vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise Nymex elektronik işlemlerde 3.27 dolara varan artışla 18 Şubat'tan bu yana en yüksek seviye olan 52.48 doları görürken, 50.12 dolardan fiyatlanıyor. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 gün ortalamasının iki katına yakın düzeyde. Fiyatlar 19 Mart'ta dolardaki zayıflamanın başlamasıyla birlikte son beş günde yüzde 15 artış gösterdi.

(17:05'te güncellendi)