Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, Yunanistan hisselerinin dördüncü çeyrek dönemlik kaybı kaydetmeye hazırlanması ve volatilitenin yükselmesine rağmen, işlerin iyiye gideceği iddialarını geri çevirmekte güçlük çekiyor.

Bloomberg’in derlediği verilere göre Yunanistan hisselerini takip eden exchange-traded fon (ETF), bu yıl her hafta likidite çekti ve totalde 167 milyon dolara ulaştı. Yunanistan hisselerinde düşüş beklentisi ile açılan kısa pozisyonların sayısı bu ay Temmuz’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Öte yandan Yunanistan Ocak’tan bu yana düşüş gösteren tek Batı Avrupa piyasası olma özelliği taşıyor.

Yunan hisselerindeki dalgalanma, Başbakan Alexis Tsipras’ın kreditörlerle kurtarma fonlarının serbest bırakılması ile ilgili anlaşma sağlanması arayışına girmesi ile geçtiğimiz yıl yaklaşık iki katına çıktı. Beta Securities SA’dan Andreas Kontogouris’e göre Yunan hisseleri üzerinde şu an iddiada bulunacak kadar cesur olan yatırımcılar, büyük getiriler sağlayabilir. Çünkü hisse senetleri, ülkenin yeni reformları uygulaması halinde ralli yapabilir.

Kontogouris, “Bu yatırımcılar piyasanın önünde olmak istiyor. Haziran ayına gelindiğinde Yunanistan’ın sadece birkaç yeni finansman anlaşması yapmakla kalmayıp önemli reformlar gerçekleştirmeye başlaması ihtimali bulunuyor. Aniden her şey çok daha iyi görünebilir” dedi.

ASE endeksi bu çeyrekte yüzde 6.5 geriledi. Bankalar 19 Mart’ta rekor düşük seviyelere geriledi. Gösterge endeks 2015’te günlük ortalama yüzde 3 hareketlenme gösterdi Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 1.6 seviyesindeydi. Stoxx Europe 600 Endeksi bu yıl günlük ortalama yüzde 0.7 seviyesinde dalgalanma gösterdi.