Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'nin brüt dış borç stoku geçen yılın son çeyreğinde 402,4, net dış borç stoku ise 243,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Hazine Müsteşarlığı, 2014 yılı dördüncü çeyreğine ilişkin geçici brüt dış borç stoku verilerini açıkladı.

Türkiye'nin brüt dış borç stoku, geçen yılın son çeyreğinde 402,4 milyar dolar oldu. Özel sektör borçlarının toplam dış borç stoku içindeki payı 282,2 milyar dolar ile yüzde 70,1'e, kamu kesimi borçlarının payı 117,7 milyar dolar ile yüzde 29,2'ye karşılık geldi. Merkez Bankası borçlarının toplam dış borç stoku içindeki payı ise 2,5 milyar dolar ile yüzde 0,6 olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin net dış borç stoku da 2014 yılı aralık sonu itibarıyla 243,7 milyar dolar olarak hesaplandı.

- Kamu kesimi dış borçları-

Merkezi yönetim dış borç stoku, aynı dönemde 85,2 milyar dolar oldu. Bu miktarın 58,2 milyar doları uluslararası finansal piyasalarda gerçekleştirilen tahvil ihraçları stokundan oluştu.

Merkezi yönetim dışında kalan mahalli idareler, fonlar, kamu bankaları, KİT'ler ve diğer finansal olmayan kamu kuruluşlarının toplam dış borçları, 32,5 milyar dolar tutarında gerçekleşti.

- Özel sektör dış borçları-

Yılın dördüncü çeyreğinde kısa vadeli özel sektör dış borcu 114,7 milyar dolar oldu. Bu tutar içinde bankacılık sektörünün payı 78,1 milyar doları buldu.

Özel sektörün uzun vadeli dış borçları 167,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Finansal kuruluşlar 84,9 milyar dolar ile uzun vadeli özel sektör dış borç stoku içindeki en büyük paya sahip oldu.

- Merkez Bankası borçları-

Merkez Bankası uzun vadeli dış borçları, aynı dönemde 2,1 milyar dolar, kısa vadeli dış borçları ise 342 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Dış borç istatistiklerinde uluslararası standart, büyüklüklerin ABD doları cinsinden ifade edilmesine dayanıyor. Bu durum, yayımlanan istatistiklerdeki dış borç büyüklüklerinin çapraz kurlarda gerçekleşen hareketlerden etkilenmesine yol açıyor. Bu çerçevede, 2014 Eylül-Aralık döneminde dış borç stoku, döviz kuru değişikliklerinden dolayı yaklaşık olarak 6,8 milyar dolar azaldı.

AA