Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası Guvernörü Raghuram Rajan’ın Salı günü para politikası üzerinde vereceği karar ne olursa olsun küresel yatırımcılar Rajam ile ilgili olumlu düşünüyor gibi görünüyor.

Bloomberg’in derlediği verilere göre uluslararası fonlar, rupi cinsinden tahvillere 31 Mart itibarıyla sona eren mali yılda 26.9 milyar dolar ile rekor seviyede likidite akışı gerçekleştirdiler. BNP Paribas Wealth Management Rajan’a enflasyon beklentilerini düşürmesinden dolayı itibar atfederken, UBS Global Asset Management Hindistan Merkez Bankası’nın Rajan’ın yönetimi altında kredibilitesini artırdığını belirtti. JPMorgan Asset Management ise Rajan’ı rupideki dalgalanmaları azaltmasından dolayı övüyor.

Eylül 2013’te görevi devralmasından bu yana Rajan, rupinin rekor düşük seviyelerden toparlanmasını ve Asya’nın en hızlı tüketici enflasyonunun yavaşlamasını sağlayarak yatırımcıların güvenini kazandı. Rajan ayrıca, yerel piyasaları dış şoklardan korumak için rekor seviyede Döviz rezervi inşa etti. Uluslararası Para Fonu eski başekonomisti Rajan, faiz oranlarında bu yıl iki kez indirim kararı aldı ve böylece tahvillerin çekiciliği artmış oldu.

Bombay’daki JPMorgan Asset CEO’su Nandkumar Surti, “Rjan liderliğinde merkez bankası, yatırımcılarda güveni artırdı. Rajan’ın varlığı Hindistan piyasaları için çok olumlu bir etki yarattı. Salı günü faiz indirimine gidilmesi olasılığı yüzde 50” dedi.

Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin 19’u Rajan’ın repo faiz oranını yüzde 7.50 seviyesinde sabit tutacağı tahmininde bulunuyor. 5 ekonomist ise Ocak ve Mart aylarına benzer bir şekilde indirim yapılacağı ve yüzde 7.25’e düşüş gerçekleştirileceğini öngörüyor.