Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici kredileri Şubat ayında yüzde 5,6 ile beklentinin üstünde yükseldi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Salı günü açıkladığı verilere göre, tüketici kredileri Şubat'ta 15,5 milyar dolar (yüzde 5,6) daha yükseldi. Ocak ayında son 13 ayın en düşük artışını kaydeden tüketici kredilerine ilişkin şubat beklentisi 14 milyar dolar düzeyindeydi.

Beklentilerin üstünde artan veride, ev, araba ve öğrenci kredileri gibi devir yapmayan kredilerin 19,2 milyar dolar (yüzde 9,4) yükselmesi etkili oldu. Söz konusu krediler, bu sonuçla Temmuz 2011'den bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Kredi kartı ve benzeri gibi devir yapan krediler ise son aylarda devam eden düşüş eğilimini Şubat'ta da sürdürdü. Ocak'ta 1,16 milyar dolar (yüzde 1,5) azalan devir yapan krediler, Şubat'ta 3,7 milyar dolar (yüzde 5) daha gerileyerek, Kasım 2010'dan bu yana en büyük düşüşü gösterdi.

Bu arada, Ocak ayı tüketici kredilerindeki artış 11,6 milyar dolardan, 10,8 milyar dolara revize edildi.

Ekonomistler, devir yapan kredilerdeki azalışı tüketicilerin nakit alım gücünün istihdam piyasasındaki iyileşmeye paralel olarak artmasına bağlarken, ev ve araba kredilerindeki yükselmenin ise artan tüketici güvenini yansıttığını belirtiyor.