Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:32'de güncellendi)

Petrol, ABD stoklarının 14 yılın en yüksek seviyesinde artış göstermesi ile yeniden geriliyor.

Petrol vadelileri dün yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından New York’ta yüzde 4.8 kadar geriledi. ABD'de resmi petrol üretimi verilerine göre, stoklar 3 Nisan'da sona eren haftada 1930'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Petrol, arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonları ile bu yıl toparlanmayı sürdürmede başarılı olamıyor. Petrol fiyatları, geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 gerileme kaydetti. Petrol üretiminin son 30 yılın en yüksek seviyelerine çıkması ile ABD’li sondaj şirketlerinin hizmet veren makine sayısını benzeri görülmemiş şekilde indirdi. Commerzbank AG’ye göre İran’ın yaptırımların kaldırılması ile sonuçlanacak bir anlaşmaya yaklaşması, Suudi Arabistan’ı pazar payını korumak adına daha kararlı davranmaya yöneltecek.

İsviçre’de bulunan Petromatrix GmbH yöneticisi Olivier Jakob, “Fiyatlar şu anda yüksek varil petrol stokuna dayalı tepki veriyor. Bu doğrultuda Suudi üretimi çok önemli bir etken olmakla birlikte analizlere katılması bir ya da iki gün sürecektir” diye konuştu.

Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 2.16 dolar gerileyerek, New York saati ile 10:59'da varil başına 51.82 dolar oldu. Kontrat, geçtiğimiz iki günde yüzde 9.9 yükselerek Salı günü 53.98 dolar ile 30 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 24 üstünde seyrediyor.

Mayıs vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.74 dolar kadar veya yüzde 2.9 gerileyerek varil başına 57.36 dolardan işlem gördü. Kontrat Salı günü 98 sent artış ile 59.10 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 5.48 dolar seviyesinde.

(19:32'de güncellendi)