Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of America Corp.’un Merrill Lynch birimi ABD hisseleri baş stratejisti Savita Subramanian’a göre, hisse senedi değerlemeleri güçlü doların kazançlar üzerindeki etkisi ile mücadele etmek adına yeterli olandan daha fazla yükselebilir.

Subramanian Salı günü yayımladığı raporda doların 1995 ile 2002 yılları arasındaki rallisi sırasında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Standard & Poor’s 500 Endeksi için tahmini fiyat-kazanç oranı Aralık 1999’da tahmini gelirlerin 26.9 katı ile zirve seviyeye ulaştı. Bloomberg’in derlediği verilere göre Ocak 1995’te bu oran 12.6 kat seviyesindeydi.

New York merkezli analist Subramanian, tahmini fiyat-kazanç oranının ayrıca 1978 ve 1985 yılları arasında da doların ralli yapması ile yükseliş gösterdiğini belirtti. Dolar Endeksi, söz konusu dönemde iki katından fazla yükseldi. Dolar göstergesi, ABD dolarının euro ve diğer 5 önemli para birimi karşısındaki değerini takip ediyor.

Subramanian, “Dolarda görülen yüzde 10’luk her yükseliş S&P 500’de kazançları hisse başına 3 ile 4 dolar arasında düşürüyor” dedi. Wall Street stratejistleri, Bloomberg’n ortalama tahmini merkez alınarak, endeksteki şirketlerin bu yıl bileşik olarak 123.13 dolar kazanmasını bekliyorlar.

Subramanian, “Tarihsel olarak piyasanın bunun etkisine inceleme eğilimi bulunuyor, bu da çok katlı genişlemeyle sonuçlanabilir. Söz konusu model dolardaki yükselişin başladığı 2008’den bu yana geçerli” değerlendirmelerinde bulundu.

Subramanian ayrıca, “Çokuluslu şirketlerin performansı, dolardaki hareketten çok ekonomik genişlemenin hızından yön bulabilir” ifadesini kullandı.