Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(17:57'de güncellendi)

Yurtiçi piyasalar dün, genelde yurtdışı kaynaklı nedenlere bağlı olarak, satıcılı bir seyir izledi. Bugün ise dikkatlerin Şubat ayı sanayi üretimi verilerine çevrilmesi ile birlikte sakin bir gün kaydedildi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi dün, kademeli bir düşüş gösterdi ve dolardaki yükselişin getirdiği tedirginlikle 82,000 seviyesinin altına indi. Bu seviyelerde gelen tepki alımları ile toparlanan endeks, günü yüzde 0.80 kayıpla 82,465.88 puandan kapadı.

Endeks güne önceki kapanışa göre 29.82 puanlık yükselişle 82,495.71 puandan başladı. Ancak sanayi üretimin beklenmedik bir şekilde artış göstermesinin ardından endeks 82,500 seviyesinin üzerine çıktı ve bu seviyede tutunmaya çalıştı. Bu seviyede kalamayan endeks 82,300 seviyesine geriledi.

İlk seans sonuna doğru gelen alımlardan destek bulan endeks, önceki kapanışa göre 199.63 puanlık yükselişle 82,665.52 puandan kapandı.

BIST 100 Endeksi ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre yatay bir seyirle 82,621.83 puandan başladı ve ikinci seansın başında bu seviyelerini korudu. BIST 100 yüzde 0,40 yükselişle günü 82,799.38 puandan tamamladı.

Dolar/TL kuru dün yukarı bir hareket yaptı. Dün 2.57 lira civarında açılan dolar, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin kötü çıkmasının etkisinin azalması sonrası dolardaki yükselişin de etkisi ile 2.60 seviyesini aştı. Ancak bu psikolojik seviyenin üzerinde tutunamayan kur yeniden 2.59'a yaklaştı. Sanayi verisi sonrası artan TL alımları sonucu dolar/TL kuru 2.59'un altına indi, ancak hafifçe toparlanarak bu seviye civarında kaldı. Kur TSİ 17:56 itibariyle yüzde 0,15 aşağıda 2,5943 seviyesindeydi.

Euro/TL kuru 2.8021 seviyelerinde seyrederken, sepet kuru 2.6961 civarında. 2 yıl vadeli tahvil faizi ise 4 baz puanlık yükselişle yüzde 8,78 oldu.

Merkez Bankası 20 milyon dolar tutarında döviz satım ihalesi açtı.

TCMB bugün, 15 Nisan vadeli ve 1 milyar lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu.

Piyasa güne 7 milyar 919 milyon lira artı rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 15 milyar 250,3 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

Sanayi üretimi Şubat ayında, önceki aya göre yüzde 1.7, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 1.0 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, sanayi üretiminin aylık yüzde 0.3 ve yıllık yüzde 1.4 düşmesi bekleniyordu. Ocak ayı sanayi üretimi verileri ise aylık yüzde 1.4 düşüşten yüzde 1.2 düşüşe ve yıllık yüzde 2.2 düşüşten yüzde 2.1 düşüşe revize edildi.

Piyasada dikkatler Cuma günkü Moody's değerlendirmesine çevrilmiş durumda.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümçekçi, sanayi üretimi verisi ile ilgili olarak, “Sanayi üretimi verileri iyice teknikleşti. Uzman olmayanlar açısından anlaması zor olabilir. Sanayi üretimi verisi beklentilerimizin biraz altında diyebilirim, biraz daha yüksek bekliyorduk. Ancak veri genel beklentinin üzerinde geldi. Yine de zayıf olduğunu söylememiz lazım. Zaten ihracattaki bu görünüm altında başka türlü çıkması beklenemezdi. İlk çeyrek için artık bir tek Mart ayı kaldı. Dolayısıyla çok farklı bir şekle bürüneceğini zannetmiyorum, ilk çeyrekte zayıf kalacaktır. Büyüme açısından yüzde 1-1.5 arası bir artış hızını işaret ediyor. Hedefin oldukça altında olduğunu söyleyebilirim. Muhtemelen büyüme tahminlerimizi biraz aşağı çekmemiz gerekecek gibi görünüyor. Büyüme tahminimiz ile ilgili 3,5’ten 3’e doğru geleceği kesin gibi görünüyor. Öte yandan dayanıklı tüketim malları sektörlerinde satışların iyi gittiğini biliyoruz. Talep açısından olumlu sinyaller var. Normal şartlarda dış talep bu kadar daralmasa iyi bir büyümeye işaret eder. Ama böyle olmuyor. Sanayi üretiminde tabiî ki ticarete konu olan malların ağırlığı daha fazla. Dolayısıyla büyüme de burada hesaplandığı için aslında büyümeyi gerçekte olduğundan daha zayıf gösterdiğini düşünüyorum. Öyle bir yıldayız. İmalat sanayinde iyi bir görüntü yok. Fakat büyüme üzerinde düşündüğümüzde 2015 ticaret tarafında daha iyi bir yıl olacaktır. O kısımlarda yukarı yönlü sürprizle olabilir. Ancak en önemli ihracatın daralmaya devam etmesi büyümeye olumsuz etki eder” değerlendirmelerinde bulundu.

(17:57'de güncellendi)