Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar, sanayi şirketlerinin artış göstermesi ve Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerinin 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından 6 ayın zirvesine yöneldi

China CNR Corp. ve CSR Corp. hisseleri, şirketlerin birleşmek için hükümetten onay almasının ardından Hong Kong’ta rekora yükseldi. Hong Kong’ta işlem gören Çin hisseleri 3 günlük tatilin ardından yüzde 4.8 yükselerek, Çin hisselerindeki yükselişi takip etti. Güney Kore vonu dolar karşısında yüzde 0.4 zayıfladı. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi, 2008’den bu yana ilk kez 4,000 puanı aşarak dünyanın en büyük hisse senedi piyasası rallisini genişletti. Rallide, yatırımcıların otoritelerin ekonomik büyümeyi desteklemek için parasal teşviki artıracağı iddiaları etkili oldu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 1 yükselerek Hong Kong saati ile 13:23’te  1,016.14 puan oldu. Yükselişi 8. güne taşımaya hazırlanan endeks, 20 Ağustos’tan bu yana en uzun ralliyi yapmaya ilerliyor. Çin hükümetinin büyümeyi desteklemek adına daha fazla çabalayacağı beklentileri ile Çin hisselerinin dünyanın en büyük rallisini yapmasını takiben Hong Kong’ta işlem gören Çin hisseleri de yükseldi. Fed’in Mart ayı toplantı tutanakları Washington saati ile 14:00’te açıklanacak. Yatırımcılar tutanaklardan faiz artırımının zamanlaması ile ilgili ipuçları elde etmeyi bekliyor.

Hanoi’de yer alan Saigon Securities Inc. portföy direktörü Nguyen Ba Huy, “Çin hisselerinde yaşanan ralli, gelişen piyasalardaki güvenin artmasına yardımcı oldu” dedi.

Gelişmekte olan ülkeler endeksi 2015’te yüzde 6.3 yükselirken, 12 aylık tahmini gelirlerin 12.3 katı işlem gördü ve Bloomberg'in derlediği verilere göre Nisan 2010’dan beri en yüksek fiyata ulaştı. MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 3.3 artarken, 16.8 kat değerleme kaydedildi.