Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Fitch, "Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi'nde kur gerilimi senaryosunda en fazla risk türk şirketlerinde. Türk şirketleri göreceli yüksek döviz borçları ve düşük hedgeleri ile risk altında" açıklamasında bulundu.

Fitch konu ile ilgili raporunda, "Gelişmekte olan piyasaların 2015 yılında karşılaşabileceği ana makro riskler arasında büyümenin yavaşlaması ve döviz kurlarında volatilite görülmesi yer alıyor. Ayrıca Euro Bölgesi’nde 2015’te deflasyon potansiyeli varlığını sürdürebilir. Türk şirketleri, göreceli yüksek döviz borçları ve düşük hedgeleri dolayısıyla döviz kuru gerilimlerinden kaynaklanan senaryoda en büyük riski taşıyor. Ancak genel olarak gelişen piyasalarda finansal sıkıntının yayılması ihtimalinin düşük olduğuna inanıyoruz. Bunun önlenmesinde geçtiğimiz 10 yılda kredi temellerinin iyileşme göstermesi etkili oldu. Avrupa genelinde kademeli olarak gelişme gösteren ekonomik koşullar, nakit akışlarının güçlenmesine yardımcı olabilir ve 2015’te bölgenin şirket tahvili ihraç edenleri arasında kaldıracı ılımlı şekilde düşürebilir. Ancak makro riskler önem arz etmeyi sürdürüyor ve özellikle pek çok ülkenin maliyetleri düşürdüğü şu dönemde ekonomik toparlanmadaki gecikme düşük kredi notuna sahip şirketlere darbe vurabilir" ifadelerini kullandı.

Fitch açıklamasında gelişmekte olan piyasalarda geniş çaplı bir finansal gerilimin öngörülmediğini belirtilerek, son 10 yıl içerisinde bölgedeki şirketlerin kredi temellerini geliştirdiğini vurguladı.

Avrupa'daki parasal genişlemenin deflasyonun devam etme riskini azalttığını belirterek, şirketlerin buna rağmen önümüzdeki dönemde daha düşük talep, daha yüksek faiz oranları ve artan borç yükü ile karşılaşabileceği uyarısında bulundu.