Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Güney Avrupa Enerji Enstitüsü İcra Direktörü Costis Stambolis, "Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın Başbakanı Alexis Tsipras Rusya'ya yapacağı ziyaretinde finansal yardım talep etmeyecek" dedi.

Stambolis, Tsipras'ın, mayıs ayında planlanmasına rağmen öne çekilerek, Çarşamba günü başlayan iki günlük resmi ziyaretinde Rusya Cumhurbaşkanı Viladimir Putin ve Başbakan Dimitri Medvedev ile bir araya geleceğini hatırlattı.

Tsipras'ın bu ziyaretinde Rusya'dan finansal yardım talep etmeyeceğini savunan Stambolis, Yunanistan'ın Rusya'dan borç istemesinin kısa dönemli bir rahatlama için uzun dönemli işbirliklerini zedeleyebileceğini belirtti. Stambolis, Tsipras'ın Avrupalı kreditörlerinden almayı planladığı kurtarma paketini riske etmek istemeyeceğini öne sürdü.

Tsipras'ın ziyaretinin son derece sembolik bir anlamı olduğunu belirten Stambolis, pratikte bu ziyaretten önemli bir sonucun çıkmayacağını ifade etti.

Yunan uzman, Tsipras'ın, Rusya'nın Avrupa'ya karşı uyguladığı gıda ürünleri ambargosu noktasında Yunanistan'a ayrıcalık tanınması ve Yunan şirketlerinin Rusya'ya gıda ihracatına tekrar başlamasını talep edeceğini savunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Tsipras'ın bu ziyaretle amacı, Avrupa ülkelerine Yunanistan'ın ana enerji sağlayıcısı Rusya'yı önemsediğini göstermek. İki tarafın Rusya gazını Avrupa'ya taşıması planlanan "Türk Akımı"nın Yunanistan üzerinden iletimi konusunda görüşmeler yapacaklardır. Tsipras'ın görüşmeleri sonunda Türk Akımı üzerine iki taraf arasında bir mutabakata varılabilir."

"Rusya enerji şirketleri Ege'ye davet edilecek"

Stambolis, Rus şirketlerin Ege'deki hidrokarbon aramalarına davet edileceğini ve sürenin uzatılmasıyla temmuz ortasına kadar başvurabileceklerini kaydetti.

Yunanistan'ın Rusya'dan ithal ettiği doğalgazda indirim talebinin ise karşılık bulmayacağını ifade eden Stambolis, "Doğalgazdaki satış fiyatlarını, Yunanistan'ın uyguladığı yüksek vergiler arttırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği ülkelerinin, Rusya ve Yunanistan arasındaki yakınlaşmadan rahatsız olsalar da Yunan hükümetinin başka ülkelerle yaptıkları işbirliklerine müdahale edemeyeceklerini belirten Stambolis, "Avrupa Birliği ülkeleri Yunanistan'ın diğer ülkelerle işbirliği kurmasının önüne geçemez" diye konuştu.

Yunanistan'ın IMF borcu

Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) ödeyeceği 458 milyon euroluk geri ödemenin süresi 9 Nisan'da sona ereceğini anımsatan uzmanlar, Yunan hazinesinin bu ayı çıkaramayacağını belirtiyor. Yunanistan bu miktarı ödeyemezse IMF karşısında temerrüte düşmüş ilk gelişmiş ülke olmasından endişe ediliyor.

Yunan ve Avrupalı yetkililer, mevcut kurtarma paketinin uzatılması ve 7,2 milyar avroluk dilimin serbest bırakılması için, Yunanistan'ın geçen çarşamba sunduğu reform paketini müzakere ediyor.

Yunanistan'a kredi sağlayan Troyka'yı oluşturan Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF şubat ayı sonunda yeni kurulan Yunan hükümetine reform paketini hazırlaması için 4 ay süre vermişti.

AA