Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İki Fed yetkilisi, son dönemde gelen zayıf ekonomik verilerin kendilerini faizlerin erken artırılması konusunda dikkatli olmaya yönelttiğini söylediler.  Bu durum, Fed’in sıkılaştırmaya gitmek için Eylül ayına kadar bekleyeceği tahminlerini güçlendirdi.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart Perşembe günü, Haziran’da yapılacak bir artırımın ‘tercihi olmadığını’ ancak bu seçeneği ortadan kaldırmadığını belirtti.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren Londra’da yaptığı bir konuşmada, ‘açıklanan verilerin komitenin faizleri artırmaya başlamak için görmesi gereken iki koşulu karşılamak adına iyileşme göstermesi gerektiğini’ belirtti. Lockhart bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy kullanıyor. Rosengren kullanmıyor.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, geçtiğimiz aya ait hayal kırıklığı yaratan istihdam verisine çok önem atfetmedi ve ekonominin yumuşak bir ilk çeyreğin ardından toparlanacağı tahmininde bulundu. Fischer, faiz artırımının zamanlaması ile ilgili bir sinyal vermedi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Perşembe günü Washington’da gerçekleştirdiği bir panelde konuşan Fischer, “Bir adet zayıf istihdam verisi geldi. Ancak bundan önce 5 veya 6 adet olağanüstü istihdam verisi gördük. İlk çeyreğin ardından büyümede ivmelenme bekliyoruz” dedi.

Perşembe günü açıklanan bir veri ABD’de konut başlangıçlarının Mart ayında beklentilerin altında bir yükseliş kaydettiğini gösterdi. Söz konusu veri, ekonominin ilk çeyrekte yavaşladığına dair son işaret niteliğinde. Bu hafta açıklanan diğer veriler, imalat sanayinin geçtiğimiz ay düşük bir artış kaydettiğini, perakende satışların ise tahminlerin altında kaldığını gösterdi.

Geçtiğimiz ay yayımlanan beklentilere göre politika yapıcıların çoğu, gösterge faiz oranının bu yıl içinde bir zamanda artırılacağı tahmininde bulunuyor.

New York Fed Başkanı William C. Dudley 8 Nisan’da yaptığı açıklamada,  ‘faiz artırımının geç gerçekleştirilmesi taraftarı olmak adına güçlü argümanlar’ olduğunu belirtmişti.

Rosengren: "Hem işgücü piyasası hem de enflasyondaki gelişmelerin faiz artırmak için yeterli değil"

Abd ekonomisiyle ilgili kafaları karıştıran verilerin ardından Fed üyelerinden güvercin sesler yükselmeye başladı. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren abd ekonomisinin zayıf seyrettiğine, faiz artırımı için verilerin cesaret vermediğine dikkat çekti.

Özellikle Mart ayından bu yana gelen verilerin abd ekonomisinde bozulmaya işaret ettiğini belirten Rosengren, hem işgücü piyasası hem de enflasyondaki gelişmelerin faiz artırmak için yeterli olmadığını vurguladı.

Rosengren ABD ekonomisindeki zayıflamada zorlu kış koşullarının rol oynadığını ancak son gelen verilerle sadece kötü havanın etkili olmayabileceğini belirtti.

Mart ayı Fed açık piyasda komitesi toplantı tutanaklarında Fed üyelerinin faiz artırımı konusunda ikiye bölündüğü ortaya çıkmıştı. Rosengren ise bu bölünmede güvercin tarafta yer alıyor. Rosengren ayrıca ABD Kongresi'nin Fed'in bağımsızlığını kısıtlama girişimlerine de sert şekilde karşı çıkıyor.