Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, şirket karları ile birlikte değer kazanırken, emtia üreticileri, Çin'in zorunlu karşılıkları düşürmesinin politika yapıcıların büyümeyi desteklemek için daha fazla adım atacağı spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından, Avrupa hisselerindeki yükselişlere öncülük etti. Euo zayıfladı ve petrol geriledi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, üç haftanın en hızlı düşüşünün ardından, New York saati ile 09:30'da yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu. Morgan Stanley ve Hasbro Inc. kar rakamlarını açıkladıktan sona değer kazandı. Stoxx Europe 600 Endeksi, yılın en kötü haftalık performansını göstermesinin ardında yüzde 0.6 tırmandı. Euro dolar karşısında dört günlük düşüşünü durdurdu. Yunanistan tahvilleri, Euro Bölgesi maliye bakanlarının bu haftaki toplantısı öncesi düştü. Çin hisse senetleri en son 2008'de görülen seviyelerden geri çekildi.

Dünyanın en büyük enerji ve sanayi metalleri tüketicisi Çin'in merkez bankası, altı yılın en yavaş büyümesini gösteren ekonomiyi desteklemek için, 2008'den bu yana bankaların tutmak zorunda oldukları rezerv miktarında 2008'den bu yana en büyük çaplı düşüşü gerçekleştirdi. Avrupa ve Asya'da merkez bankaları ekonomilerini desteklemek için adımlar atarken, ABD 2006'dan sonraki ilk faiz artırımını ne zaman gerçekleştireceğini değerlendiriyor. 

Postdam, Almanya'da Mittelbrandenburgische Sparkasse'den Michael Kapler, "Piyasa için halen güçlü bir yukarı yönlü hava var," dedi ve "Merkez bankaları tüm dünyada aşırı destekleyici konumda ve bu bir süre daha devam edecek" şeklnde görüş bildirdi.

(16:45'te güncellendi)