Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, petrole olan bağımlılığın azalması ile birlikte ekonominin ilk ve ikinci çeyrekte toparlanma sinyalleri gösterdiğini dile getirdi.

Dvorkovich Bloomberg Televizyonu’na Pazartesi günü yaptığı değerlendirmede, “Petrol fiyatları, Rusya ekonomisi için eskisi kadar önemli arz etmiyor. Küresel ortam ve Rusya’nın kendi politikaları gibi faktörler ekonomiyi etkiliyor. Petrol fiyatları dikkate alındığında, fark fiyatlarla baş edebiliriz ve büyüme sağlayabiliriz” dedi.

ABD’de işlem göre Rusya hisseleri, geçtiğimiz hafta iki yılın en uzun süreli haftalık kazanç dönemini kaydetti. Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve rublenin güçlenmesi yurtiçi talebe bağımlı olan şirketlerin görünümlerini destekledi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’ndan alınan son verilere göre petrol ihracatları, 2013 yılında Rusya ekonomisinin yaklaşık yüzde 13.1’ini oluşturuyordu. 2011’de ise bu oran yüzde 14.6 seviyesindeydi.

Brent petrol, Ocak ayında 6 yılın en zayıf seviyesini görmesinden bu yana yüzde 38 yükselmesine rağmen, geçtiğimiz sene Haziran ayında ulaştığı zirve seviyenin hala yüzde 44 altında seyrediyor.

Dvorkovich, “Yılın ilk ve ikinci çeyreğinde toparlanma işaretleri olduğunu görüyoruz. İmalat sanayi yinede de aşağı yönelebilir. Ancak finans piyasaları, bankacılık sistemi ve ekonomi istikrarlaşıyor” değerlendirmesini yaptı.