Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

IMF üyesi ülkeler, finansal bir kriz sırasında piyasaları likit tutmak dahil olmak üzere bankasının yetkisinin nasıl genişletilebileceğini tartışıyor. Söz konusu rol, 2008 yılında Fed’in liderliğinde bir grup önemli merkez bankası tarafından yürütüldü.

Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam, “Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) merkez bankaları guvernörleri ve maliye bakanlarından oluşan ana komitesi, fonun bir kriz döneminde daha iyi bir finansal ‘güvenlik ağı’ sağlaması için çalışmalar yapıyor” dedi. Shanmugaratnam geçtiğimiz ay panelin başkanı olarak 4. yılını tamamladı. Singapur, Uluslararası Para ve Finans Komitesi’nin bir üyesi olmayı sürdürüyor.  

Shanmugaratnam Washington’da verdiği bir röportajda, “Son kriz döneminde Fed ve diğer merkez bankaları, sadece belli finans merkezlerine uygulanan bir takas sistemine sahipti. Ancak bu kararları tek bir merkez bankasına bırakamazsınız. Bu küresel bir oyuncu olmalı ve IMF bu rolü üstlenebilecek tek güvenilir kurum” değerlendirmesini yaptı. Dünya genelinden yetkililer hafta sonu IMF’nin bahar toplantılar için bir araya geldiler.

58 yaşındaki Shanmugaratnam’a göre Washington merkezli IMF, yalnızca sorun yaşayan ülkelere kredi vermekten ziyade küresel finansal istikrarı güçlendiren bir sistem polisi haline gelmeli.